Google krijgt 500 miljoen euro boete wegens Franse belastingontduiking

13-09-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Google krijgt 500 miljoen euro boete wegens Franse belastingontduiking

Google schikt een Franse rechtszaak over belastingontduiking. Het bedrijf betaalt een boete van 500 miljoen euro. Ook betaalt het bedrijf 465 miljoen euro aan achterstallige belastingen.

De rechtszaak draait om de periode 2011 tot en met 2015, waarin Google inkomsten doorschoof naar zijn Ierse hoofdkantoor. De Franse tak van Google betaalde hierdoor geen belasting in Frankrijk, iets wat het Franse ministerie van Justitie een doorn in het oog is. Drie jaar geleden werd al een inval gedaan in het Franse kantoor van Google's moederbedrijf Alphabet in Parijs.

'Niets verkeerd gedaan'

Google treft nu dus een schikking in de zaak, maar ontkent wel schuldig te zijn. Wel erkent het bedrijf de gang van zaken, maar stelt niets verkeerd te hebben gedaan.

Eerder troffen ook Amazon en Apple een schikking met de Franse belastingdienst in vergelijkbare rechtszaken. Ook deze twee bedrijven hadden te weinig belasting afgedragen in Frankrijk. In juli is de Franse overheid akkoord gegaan met de invoering van een digitale belasting op techbedrijven, die voortaan 3% omzetbelasting moeten betalen in Frankrijk.

Terug naar nieuws overzicht