Google heeft geen toestemming nodig voor Duits nieuws in Google Nieuws

15-09-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Google heeft geen toestemming nodig voor Duits nieuws in Google Nieuws

Een fout in de Duitse wet geeft Google de mogelijkheid toch nieuws van Duitse uitgevers te publiceren in Google Nieuws, zonder hiervoor toestemming te hoeven vragen.

Dit oordeelt het Europees Hof van Justitie. Duitsland introduceerde in 2013 een wet die het zonder toestemming delen van nieuwsberichten via Google Nieuws aan banden moet leggen. Deze wetgeving is echter niet aangemeld bij de Europese Commissie, terwijl dit wel had moeten gebeuren. Het Europees Hof van Justitie oordeelt daarom dat Google nu kan claimen dat deze wetgeving niet rechtsgeldig is.

De uitspraak is gedaan in een rechtszaak aangespannen voor VG Media, een Duits samenwerkingsverband van uitgevers. VG Media eiste een vergoeding van Google voor het vertonen van fragmenten van nieuwsberichten van uitgevers. De rechtbank in Berlijn zette twijfels bij de Duitse regelgeving waar VG Media naar verwees en vroeg het Europees Hof van Justitie om advies. Deze Europese rechtbank oordeelt nu dus dat de Duitse wetgeving niet geldig is.

Terug naar nieuws overzicht