VS vraagt Apple, Amazon, Facebook en Alphabet e-mails van management te overhandigen

16-09-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

VS vraagt Apple, Amazon, Facebook en Alphabet e-mails van management te overhandigen

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil intern e-mailverkeer en bedrijfsdocumenten van Apple, Amazon, Facebook en Google's moederbedrijf Alphabet inzien. Uit de e-mailberichten moet onder meer blijken of de partijen zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik.

Het gaat onder meer om e-mails die topfunctionarissen hebben verstuurd, waaronder Apple's Tim Cook, Amazon's Jeff Bezos, Facebook's Mark Zuckerberg en Alphabet's Larry Page. Daarnaast willen de onderzoekers inzage in bedrijfsinformatie over onder meer concurrenten, de belangrijkste klanten van de partijen en financiële gegevens. Ook gaat het om alle documenten die eerder als onderdeel van antimededingingsonderzoeken zijn overhandigd aan de Amerikaanse Federal Trade Commission of het ministerie van Justitie.

Overnames van DoubleClick, YouTube en Android

De e-mails waar het Huis van Afgevaardigden interesse in heeft verschilt per partij. Zo zijn bij Alphabet e-mailberichten van het management opgevraagd gerelateerd aan overnames van onder meer DoubleClick, YouTube en Android en het zoekalgoritme van Google. Ook moet het bedrijf onderbouwen waarom bepaalde apps zijn geweerd of verwijderd uit de Play Store.

Overnames en sterke positie op e-boekmarkt

Amazon wordt gevraagd e-mails te overhandigen die betrekking hebben op de wijze waarop Amazon producten ordent, inclusief zijn eigen Amazon Basics merk. Ook is het bedrijf gevraagd e-mails beschikbaar te stellen die te maken hebben over de vele overnames van het bedrijf op het gebied van onder meer medicatie, beveiliging en supermarkten. Ook wil het Huis van Afgevaardigden meer informatie over de sterke positie van Amazon op de e-boekmarkt.

Maatregelen tegen parental control-apps

Apple wordt gevraagd naar onder meer zijn strenge optreden tegen apps die ouders de mogelijkheid geven hun kinderen te controleren en de wijze waarop zij apparaten gebruiken te reguleren. Ook wordt het bedrijf gevraagd e-mails te overhandigen gerelateerd aan een deal met Amazon die resellers op het platform van Amazon zou hebben geschaad, evenals beperkingen die het oplegt aan reparateurs van onder meer iPhones.

WhatsApp en Instagram

Het verzoek aan Facebook is gericht op de overname van WhatsApp en Instagram. Het Huis van Afgevaardigden wil daarnaast meer informatie over dataverzameling via de controversiële VPN-app Onavo en het blokkeren van de videoapp Vine.

De partijen hebben tot 14 september om op het verzoek te reageren.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility