Algemene vraag naar printers blijft zwak

Algemene vraag naar printers blijft zwak

Algemene vraag naar printers blijft zwak

Algemene vraag naar printers blijft zwak

Algemene vraag naar printers blijft zwak

18-09-2019 | door: Witold Kepinski

Algemene vraag naar printers blijft zwak

Het begin van het derde kwartaal van 2019 was er een gezonde vraag naar printers voor consumenten en in mindere mate zakelijke multifunctionele printers (MFP's), aldus de laatste distributie gegevens gepubliceerd door CONTEXT, het IT-marktinformatiebedrijf. In Nederland steeg de afzet met 2,4 procent en de omzet met 14,8 procent.

De volumeverkoop van printers via de grootste distributeurs van West-Europa daalde in juli 2019 echter met -4,4% op jaarbasis. De scherpe groei van + 9,1% in de verkoop van laser-MFP's (voornamelijk gedreven door de uitzonderlijke groei van + 30% Y / Y in het consumentensegment tijdens het vroege Q3) werd gecompenseerd door de scherpe daling van inkjetapparaten (SFP's -15,5% en MFP's -6,4%) en laser SFP's (-6,9%). Omdat distributeurs melden dat de vraag van wederverkopers naar SFP's, met name modellen met een lagere specificatie, laag is, zal de voortdurende verschuiving van enkele naar multifunctionele apparaten waarschijnlijk verder worden geconsolideerd.

Zakelijke laser-MFP's, die goed zijn voor 73% van de omzet en 89% van de omzet, noteerden een kleine volumegroei van + 2,9% op jaarbasis in juli 2019, wat leidde tot een omzetstijging van + 9,3% en de negatieve trend omkeerde de markt zag in 2018 en 2019.

De verkoop van en inkomsten uit laser-MFP's stegen in bijna alle WE-landen in juli 2019. In Italië bleef de totale printerverkoop groeien in termen van zowel eenheden als opbrengsten (respectievelijk + 14% en + 28% jaar-op-jaar) waarbij de meeste retailers en kleine wederverkopers bij distributeurs kopen dankzij hun vermogen om kredietlijnen en kleinere minimale bestelgroottes aan te bieden. Verkopers profiteren ook van deze verschuiving die het financiële risico overdraagt naar het distributiekanaal. De vraag is nu echter hoeveel distributeurs van leveranciers zullen vragen om te compenseren voor het hogere risico dat zij nemen.

Het Verenigd Koninkrijk registreerde ook een sterke groei op jaarbasis in de verkoop van laser-MFP's in juli 2019, in termen van zowel eenheden (+ 12%) als opbrengsten (+ 11%), aangedreven door het zakelijke segment (+ 9,2%) dat is goed voor 87% van de omzet van laser-MFP's (96,4% qua omzet) in het land. Laserlaser-MFP's voor consumenten noteerden een uitstekende groei (omzet steeg met + 33% en omzet + 31%), maar ze vertegenwoordigen slechts 13% van de omzet en 3,6% van de omzet.

"De verwachting is dat zowel de consumenten- als de zakelijke vraag naar laser-MFP's in de tweede helft van 2019 sterk zullen blijven wanneer nieuwe producten beschikbaar komen", aldus Antonio Talia, hoofd van Business Analysts bij CONTEXT. "Lexmark bijvoorbeeld gaat een broodnodige opknapbeurt van zijn kleurenlaserprinters uitrollen: de GO Line van compactere en snellere SFP's en MFP's voor kleine en middelgrote bedrijven zal tegen half september wereldwijd beschikbaar zijn."

"Hoewel een aantal promotionele activiteiten tijdens de komende periodes voor school en Black Friday waarschijnlijk de verkoop van consumenten voor de rest van het jaar zal leiden, wordt verwacht dat de algemene vraag naar printers zwak zal blijven."

Terug naar nieuws overzicht