'Kabinet doet startups en scale-ups tekort'

19-09-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

'Kabinet doet startups en scale-ups tekort'

Dutch Startup Association (DSA) mist de ambitie die nodig is om de Nederlandse economie in de toekomst veilig te stellen. Uit de zojuist gepresenteerde plannen blijkt dat het kabinet - nu het economisch goed gaat met Nederland - gedurfde keuzes zoals een versnelde verruiming van de regeling rond aandelenopties en fiscale stimulering van durfkapitaal vooruit schuift. DSA waarschuwt dat als nu niet wordt ingezet op de bedrijven van morgen, dat BV Nederland schade zal opleveren. De organisatie wil het kabinet helpen een ambitieuzer beleid te ontwikkelen.

DSA-voorzitter Lucien Burm: "Het lijkt wel alsof het kabinet de eerder toegekende extra gelden voor de versterking van het ecosysteem en InvestNL voldoende acht voor het toekomstbestendig maken van het Nederlandse bedrijfsleven. Het nieuwe van de nieuwe bedrijvigheid is er blijkbaar wel een beetje af. Startups zijn echter geen hype, deze bedrijven vormen de motor voor de economie van morgen. Maar het kabinet lijkt deze economische trend niet op waarde te schatten. Willen we de toekomst van BV Nederland veiligstellen, dan zal nu geïnvesteerd moeten worden. Hoe? Bijvoorbeeld door het veelbesproken investeringsfonds snel te concretiseren, denk aan gelden voor sleuteltechnologieën. Daar wordt nu slechts 7,5 miljoen euro extra voor vrijgemaakt. Op onze wensenlijst staan verder nog het onderzoek naar fiscale stimulering van durfkapitaal en de verruiming van de regeling van aandelenopties."

De politiek wordt door DSA uitgenodigd om samen met de startups en scale-ups van Nederland tot een ambitieuzer beleid te komen en Nederland tot de 'startup staat' van Europa te maken.

Terug naar nieuws overzicht