5G Field Lab geopend op Haagse hoofdkantoor van T-Mobile

20-09-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

5G Field Lab geopend op Haagse hoofdkantoor van T-Mobile

T-Mobile en de gemeente Den Haag openen een 5G Field Lab op het T-Mobile hoofdkantoor in Den Haag. In dit lab kunnen scholen en bedrijven experimenteren met op 5G gebaseerde toepassingen. Het Lab werd gisteren officieel geopend door wethouder Bruines van de gemeente Den Haag en CEO van T-Mobile Søren Abildgaard. Met de opening van het lab zet de provider een belangrijke stap in haar ambitie om in 2020 een landelijk dekkend 5G netwerk te realiseren.

Het Field Lab is het eerste van drie 5G- onderzoekslocaties in de stad. Binnenkort volgen ook het Living Lab Scheveningen en een onderzoekslocatie bij The Hague Tech. De onderzoeklocaties zijn een belangrijk onderdeel van de samenwerking tussen T-Mobile en de gemeente Den Haag om de hofstad in 2020 als eerste stad van Nederland te voorzien van een volledig dekkend 5G netwerk.

Kijkje in de toekomst
Het 5G Field Lab biedt een vooruitblik op de toekomst. Verschillende T-Mobile-partners gaven de wethouder tijdens de opening een voorproefje van wat er mogelijk is met 5G:

  • 'Veilige buurt' is een community-app die alle met 5G verbonden brandmelders toont. Wanneer bijvoorbeeld het brandalarm afgaat van iemand die slecht ter been is, krijgt de gehele buurt een melding, zodat zij te hulp kunnen schieten. In Dordrecht waren de eerste test resultaten positief.
  • 'VRiendje' is een social virtual reality platform dat mensen op gescheiden locaties met elkaar in contact brengt. Met behulp van 5G en VR live streaming technologie brengt de app klasgenootjes, collega's en familieleden weer bij elkaar. Zelfs als ze daar fysiek niet toe in staat zijn.
  • 'Crossyn' is een start-up die niet werkt aan een toekomstbeeld van zelfrijdende auto’s met technologie die nog niet bestaat, maar zorgt dat de zeven miljoen auto’s die er nu al zijn in Nederland slimmer worden op basis van connectie. Met een 5G-connectie meten ze wegkwaliteit, verkeersveiligheid, auto-data en geven ze tips om zuiniger te rijden.
  • 'Spacetime Layers' is voor locatiedata wat YouTube is voor video. In Spacetime Layers wordt alle beschikbare locatie- en tijdsgebonden informatie verzameld in verschillende kaartlagen. Dat maakt het mogelijk mensen zich op eenzelfde plek te bevinden in verschillende tijden. Zo kan de app mensen 'verplaatsen' naar dezelfde plek, maar dan 100 jaar terug in de tijd en in augmented reality uitleggen hoe het er daar toen uitzag. En hen mee te nemen op een virtuele tour langs alle bezienswaardigheden in een stad. Bezienswaardigheden van nu, maar ook in de toekomst of juist in het verleden.

In september startten de eerste studenten van Creative Business aan Hogeschool Inholland met het vak Creative Design en Creative concepts dat ingaat op de mogelijkheden van 5G.

De voordelen van 5G

Søren Abildgaard, CEO T-Mobile Nederland: "5G-connectiviteit maakt het mogelijk nog meer apparaten gelijktijdig aan te sluiten op een netwerk. Daarnaast zorgen 5G-verbinden voor meer capaciteit, waardoor het nog betrouwbaarder is dan 4G. Een 5G-verbinding in Den Haag draagt bij aan de innovatie van de gemeente op het gebied van veiligheid, mobiliteit en het gebruik van de publieke ruimte. De 5G-onderzoekslocaties kun je zien als een proeftuin waar getest kan worden wat in de toekomst mogelijk is."

Wethouder Saskia Bruines van Den Haag: "Het aankomende 5G-netwerk biedt Den Haag maatschappelijke en economische kansen. In het Field Lab bij T-Mobile kunnen innovatieve ideeën met 5G in een vroeg stadium worden uitgetest. Hierbij hebben we nadrukkelijk oog voor maatschappelijke zaken zoals privacy en gezondheid. Met T-Mobile hebben we afgesproken dat bij proeven goed gecommuniceerd wordt met de directe omgeving."

Terug naar nieuws overzicht
Mobility