Medische scans van 25.000 Nederlanders uitgelekt

19-09-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Medische scans van 25.000 Nederlanders uitgelekt

Medische scans van zo'n 25.000 Nederlanders zijn onbeveiligd via internet toegankelijk. Het gaat onder meer om röntgenfoto's en MRI-scans, die gekoppeld zijn aan de voor- achternaam en geboortedatum van een patiënt.

Dit meldt Pointer. Eerder deze week bleek uit onderzoek van ProPublica en de Duitse omroep Bayerischer Rundfunk al dat miljoenen medische scans wereldwijd via onbeveiligd servers zijn opgeslagen en hierdoor vrij toegankelijk zijn. Dit betekent in de praktijk dat iedere willekeurige gebruiker die het IP-adres van één van deze servers weet te achterhalen, de gegevens kan inzien.

Nu blijken hier dus ook Nederlandse servers tussen te zitten. Het gaat volgens Pointer om drie servers in Nederland en één server op de Nederlandse Antillen. Van welke partijen deze servers en de uitgelekte data zijn is niet bekend. Onderzoeker Dirk Schrader van online beveiligingsbedrijf Greenbone Networks benadrukt dat de Nederlandse autoriteiten op de hoogte zijn van het lek. De Autoriteit Persoonsgegevens wil niet ingaan op het lek en niet erkennen of ontkennen dat er melding is gemaakt van dit lek.

Terug naar nieuws overzicht