31 commerciële 5G-lanceringen op de planning voor einde Q2

22-09-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

31 commerciële 5G-lanceringen op de planning voor einde Q2

De 5G-markt ontwikkelt zich veel sneller dan de vorige generatie 4G LTE-standaard. Voor het einde van het tweede kwartaal van 2019 staan wereldwijd in totaal 31 commerciële 5G-lanceringen op de planning.

Dit meldt IHS Markit | Technology, onderdeel van Informa Tech, in het 5G Commercial Launches - Q2 2019 rapport. De eerste commerciële 5G-lancering vond slechts tien maanden geleden plaats. Desondanks is 5G in het tweede kwartaal op grote schaal gelanceerd, met projecten in 17 landen in Azië, Europa, het Midden-Oosten en Noord-Amerika. Ter vergelijking: 4G had ongeveer drie jaar nodig voordat de implementatie van start ging, terwijl pas na vier jaar een groot aantal lanceringen werd gerealiseerd.

ihs-markit-5g-lanceringen-juli2019.jpg

Piek in 2021

"Hoewel de 4G/LTE-standaard in 2009 werd afgerond steeg het tempo van de lanceringen pas in 2012, terwijl pas in 2013 de grens van 100 lanceringen werd gepasseerd", zegt Elias Aravantinos, senior research analist operatorstrategie bij IHS Markit | Technology. "Daarentegen zijn de implementaties van 5G al enkele weken na de voltooiing van de standaard begonnen, waardoor in minder dan een jaar de weg is vrijgemaakt voor de uitrol van de technologie op locaties wereldwijd. We verwachten dat het aantal 5G-implementaties exponentieel zal groeien, met mogelijk honderden implementaties per kwartaal in de periode van 2020 tot 2021. In 2021 verwachten we de piek van de 5G-implementatie."

Een belangrijke factor die de versnelling in het tempo van de lanceringen in de hand werkt, is de volwassenheid en ervaring van de huidige mobiele operators. "Tijdens de overgang van 3G naar 4G hebben mobiele operators waardevolle lessen geleerd die ze nu toepassen op de uitrol van 5G", aldus Aravantinos. "In termen van knowhow zijn de operators bereid en in staat om de 5G-diensten in een enorm tempo op te voeren. Op dit moment zijn de enige factoren die de operators ervan weerhouden om nog meer 5G-introducties te starten geld en de beschikbaarheid van zowel telefoons als routers."

Groeiremmingen voor 5G

Ondanks de snelle groei van 4G heeft de 5G-markt het potentieel om nog sneller te groeien. IHS Markit wijst erop dat de huidige generatie 5G-smartphones veel eenvoudiger verkrijgbaar dan 4G-apparaten tijdens de eerste uitrol van 4G. In 2019 zijn er echter nog steeds niet voldoende 5G-compatibele handsets om aan de vraag te voldoen.

"Het gebrek aan apparaten is een wereldwijd probleem, hoewel sommige landen en bedrijven eerder toegang hebben", aldus Aravantinos. "De 5G-apparaten op de markt zijn snel uitverkocht naarmate het aantal implementaties toeneemt. De vraag heeft de verwachtingen van de smartphone-leveranciers in de eerste helft van 2019 overtroffen, met name tijdens lanceringen in het tweede kwartaal in Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Zwitserland. De smartphonefabrikanten konden de gevraagde volumes simpelweg niet bijhouden."

Meer dan 1 miljoen 5G-abonnees in Zuid-Korea

De meeste 5G-apparaten die op voorraad zijn, zijn terecht gekomen op de Zuid-Koreaanse markt. Dit heeft de beschikbaarheid van 5G-smartphones in andere markten vertraagd, waarbij de lancering in veel gevallen is uitgesteld van 2019 naar 2020. Zuid-Korea telde slechts 69 dagen na de eerste 5G-lancering 1 miljoen 5G-abonnees. Dit was beduidend sneller dan de 80 dagen die het land in 2011 nodig had om zijn eerste 1 miljoen 4G-abonnees te bereiken.

In het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland kampten operators met leveringsproblemen voor 5G-breedbandrouters voor thuisgebruik. Dit tekort heeft geleid tot een verkoopstop voor 5G thuisbreedbanddiensten. IHS Markit wijst ook op Huawei, dat is getroffen door een Amerikaans verbod op de aankoop van Amerikaanse onderdelen en componenten. Dit heeft impact op de productiecyclus van het bedrijf.

Meer telefoons, meer groei

Het snelgroeiende aantal lanceringen loopt parallel met andere snelle ontwikkelingen in de 5G-markt in vergelijking met de lancering van 4G. Consumenten hadden in het eerste jaar na de lancering van 4G slechts de keuze uit drie 4G-smartphones. Voor 5G-netwerken zijn dit jaar naar verwachting echter tenminste twintig modellen beschikbaar met 5G-ondersteuning. Dit toont volgens IHS Market aan hoe klaar de markt is voor 5G.

Verbeterde mobiele breedband en vaste draadloze toegang zijn de belangrijkste toepassingen voor 5G-lanceringen. De verdeling tussen de diensten verschilt sterk per regio. In totaal ging 72 procent van de 5G-lanceringen door Europese operatoren in de eerste helft van het jaar uitsluitend naar mobiele breedbanddiensten, tegenover slechts 50 procent van de 5G-lanceringen in het Midden-Oosten. Sommige operatoren, vooral in het Midden-Oosten, bieden uitsluitend 5G voor vaste draadloze toegang aan. In Europa en Azië zijn er operatoren die via 5G zowel vaste draadloze toegang als mobiele breedband aanbieden.

De tariefplannen variëren van goedkope plan-upgrades voor een kleine vergoeding tot gloednieuwe tariefplannen die zich richten op onder meer datagebruik, apparaten, onbeperkte gesprekken of andere voordelen, zoals gratis toegang tot mobiele tv, VR, game packs of sportstreaming.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility