Wouter Hoeffnagel - 22 september 2019

Huawei introduceert Mate 30 en Mate 30 Pro met beperkte Android-versie

Huawei introduceert Mate 30 en Mate 30 Pro met beperkte Android-versie image

Huawei introduceert de Mate 30 en Mate 30 Pro smartphones. De nieuwe smartphones worden beschikbaar zonder Google-apps en zijn voorlopig niet in Europa te koop.

De Verenigde Staten plaatsten Huawei in mei op de Entity List, een zwarte lijst met bedrijven waarmee Amerikaanse organisaties geen handel mogen drijven tenzij zij hier expliciet toestemming voor krijgen van de Amerikaanse overheid. Google liet kort hierop weten de Android-licentie van Huawei in te trekken. Dit betekent in de praktijk dat Huawei alleen nog gebruik kan maken van de open source-variant van Android, die beperkter is dan de versie die Google aanbiedt. Ook is deze variant niet voorzien van bekende Google-apps zoals YouTube, Gmail, Google Maps en Play Store.

HarmonyOS

Eerder kondigde Huawei al aan te werken aan een eigen mobiele besturingssysteem dat een alternatief vormt voor Android. Dit besturingssysteem heet HarmonyOS en is door Huawei in eigen beheer ontwikkeld. De Mate 30 en Mate 30 Pro zijn echter niet voorzien van HarmonyOS, maar van een beperkte versie van Android.

Deze beperkte Android-versie bevat onder meer geen Play Store, waardoor gebruikers geen apps kunnen downloaden uit de officiële appwinkel van Google. Wel biedt Huawei hiervoor een eigen 'AppGallery' aan. Richard Yu, topman van de consumententak van Huawei, roept ontwikkelaars op voor AppGallery te ontwikkelen.

Voor het einde van het jaar in Europese winkels

Ondanks dat de Mate 30 en Mate 30 Pro niet direct in Europa verkrijgbaar zijn, hoopt Huawei de apparaten voor het einde van het jaar alsnog op de Europese markt te brengen. De Mate 30 wordt beschikbaar vanaf 799 euro, terwijl voor de Mate 30 Pro 1.099 euro moet worden neergelegd.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!