Eurojust ontrafelt servers die betaaltelevisie fraude in Europa ondersteunen

23-09-2019 | door: Redactie

Eurojust ontrafelt servers die betaaltelevisie fraude in Europa ondersteunen

Bij een door Eurojust in Den Haag gecoördineerde actiedag, waaraan meerdere landen deelnamen, is een internationaal crimineel netwerk dat grootschalig fraudeerde met betaaltelevisie opgerold. De actie toont dat de georganiseerde criminaliteit haar activiteiten uit aan het breiden is met grootschalige overtreding van de auteursrechten voor audiovisuele werken.

De in deze voor de Europese Unie unieke zaak uitgevoerde acties komen voort uit de uitvoerige onderzoeken die zijn uitgevoerd door het openbaar ministerie van Napels en Rome, ondersteund door justitie en politie in Bulgarije, Duitsland, Griekenland, Frankijk en Nederland, en door Eurojust.

Deze criminele bende heeft voor ongeveer 6,5 miljoen euro aan schade veroorzaakt, waarmee ze het voortbestaan van veel legale aanbieders van betaaltelevisie op de markt in gevaar heeft gebracht. In Duitsland, Frankrijk en Nederland zijn meer dan 200 servers offline gehaald, terwijl meer dan 150 PayPal-accounts van de criminelen werden geblokkeerd.

Eurojust, de Europese eenheid voor justitiële samenwerking, heeft haar 100e coördinatiecentrum (gerekend vanaf de eerste, uit 2011) opgezet om de nationale autoriteiten ter plekke te ondersteunen bij het snel ontmantelen van de illegale activiteiten. De acties die vandaag gelijktijdig zijn uitgevoerd leidden tot de verstoring van het signaal voor kijkers van illegale betaaltelevisie in Europa. Zij betaalden abonnementskosten die ver onder de marktwaarde lagen.

Terug naar nieuws overzicht