Digitale transformatie, cloudmigratie en klantverwachtingen vergroten IT-complexiteit

27-09-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Digitale transformatie, cloudmigratie en klantverwachtingen vergroten IT-complexiteit

Digitale transformatie, migratie naar cloud computing en toenemende klantverwachtingen vergroten de IT-complexiteit en zorgen voor hogere beheerkosten. Veel CIO's maken zich zorgen over het effect van deze ontwikkelingen op de IT-performance en business.

Dit blijkt uit onderzoek van Dynatrace, specialist in software intelligence, onder 800 CIO's naar hun grootste uitdagingen. Enkele onderzoeksresultaten zijn:

  • CIO's maken zich het meest zorgen over mogelijke reputatieschade (52%) en omzetverlies (49%).
  • IT-teams zijn momenteel 33% van hun tijd bezig met het oplossen van performanceproblemen, wat bedrijven gemiddeld zo'n 3 miljoen euro per jaar kost, versus 2,3 miljoen euro in 2018.
  • 88% van de CIO's verwacht dat AI cruciaal wordt om de IT-complexiteit te managen.

Software transformeert elke markt

Elk bedrijf in elke markt transformeert naar een softwaregedreven organisatie. De wijze waarop ze communiceren met klanten, de klantbeleving en productkwaliteit garanderen en businessprocessen optimaliseren, wordt steeds afhankelijker van applicaties en multicloud-omgevingen. De druk om deze kritische applicaties en omgeving goed te laten presteren heeft grote gevolgen voor IT-professionals. Zo maakt 44% van de ondervraagde CIO's zich zorgen over het voortbestaan van hun organisatie als ze de IT-performance niet kunnen managen. Als de complexiteit blijft toenemen, zegt 74% van de CIO's dat het extreem moeilijk wordt om de performance efficiënt te managen.

Cloud computing heeft het mogelijk gemaakt dat organisaties zowel sneller kunnen innoveren, als beter voldoen aan de behoeften van klanten. De 'enterprise cloud' is tegenwoordig een dynamische, hybride, multicloud en schaalbare omgeving, gebaseerd op honderden technologieën, miljoenen coderegels en miljarden afhankelijkheden. De huidige digitale transformatie gaat echter verder dan het verplaatsen van applicaties en apps naar de cloud, omdat de manier waarop ze worden ontwikkeld, geïmplementeerd en gebruikt fundamenteel verandert. Het merendeel van de ondervraagde CIO's gebruikt al, of zijn binnen twaalf maanden van plan om microservices (88%), containers (86%), serverless computing (85%), PaaS (89%), SaaS (94%), IaaS (91%) en private clouds (95%) te gaan gebruiken.

Transacties via een mobiel apparaat of webapplicatie passeren gemiddeld 37 verschillende technische systemen of componenten. Dit vergroot uiteraard de IT-complexiteit en de benodigde inspanningen voor het managen van de performance.

Klanten verwachten topkwaliteit service

Klanten verwachten tegenwoordig topkwaliteit service. Als daar onvoldoende aan wordt voldaan zijn zij al snel geneigd een concurrerend aanbod uit te proberen en minder goede ervaring te delen via social media. Uit het onderzoek blijkt ook in welke mate organisaties worstelen met invloeden op de klantexperience, veroorzaakt door toenemende IT-complexiteit. De afgelopen twaalf maanden hebben de ondervraagde CIO's gemiddeld zes storingen meegemaakt die een negatieve impact hadden op de klantexperience en de omzet of bedrijfsprocessen.

IT-teams staan onder toenemende druk

Digitale transformatie, migratie naar cloudtoepassingen en kritischere klanten zetten IT-teams onder een toenemende druk om te presteren. Dat blijkt onder andere uit de volgende onderzoeksresultaten:
76% van de ondervraagde CIO's heeft geen compleet inzicht in de applicatie-performance binnen cloud-omgevingen.
78% is gefrustreerd over de hoeveelheid tijdsbesteding die nodig is voor monitoren van verschillende cloud-omgevingen bij het implementeren van nieuwe services
IT-teams besteden 33% van hun tijd aan het tackelen van performanceproblemen

CIO's denken dat AI uitkomst kan bieden

Op de vraag naar mogelijke oplossingen voor de genoemde uitdagingen, antwoordt 88% van alle CIO's te verwachten dat AI uitkomst kan bieden om de toenemende complexiteit te managen. "Als de toenemende complexiteit de capaciteit en competenties van IT-teams boven het hoofd groeit, heeft het geen zin om meer mensen in te zetten", zegt Bernd Greifeneder, oprichter en CTO van Dynatrace. "Dan hebben organisaties een compleet andere aanpak nodig, gebaseerd op AI. Daarom hebben wij vanaf scratch een 'all-in-one' platform ontwikkeld, met een deterministische AI kern. Deze oplossing levert zowel correlaties als echte causaliteit. Tevens is er in vergelijking met 'machine learning' methoden geen lange leerperiode nodig."

Het Dynatrace Software Intelligence Platform ontdekt en registreert automatisch alle relevante data uit applicaties, containers, services, processen en de infrastructuur. Op basis daarvan brengt het platform vervolgens de miljarden afhankelijkheden en relaties binnen de complexe omgevingen in kaart. De AI-kern Davis analyseert alle data, relaties en afhankelijkheden in realtime om snel exacte antwoorden te geven. Dit niveau van automatisering en intelligentie stelt IT-teams in staat de uitdagingen gerelateerd aan cloud computing en digitale transformatie te overwinnen. Ze kunnen tevens sneller software ontwikkelen en operaties automatiseren om de bedrijfsresultaten te helpen verbeteren.

Het 'Top Challenges for CIO's in a Software-Driven, Hybrid, Multi Cloud World' rapport is gebaseerd op wereldwijd onderzoek door Vanson Bourne in opdracht van Dynatrace, onder 800 CIO's van bedrijven met meer dan 1000 medewerkers. Het onderzoeksrapport is hier beschikbaar. 

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie