Wouter Hoeffnagel - 27 september 2019

Airbus doelwit van cyberaanvallen

Airbus is doelwit van een reeks cyberaanvallen. Het bedrijf is de afgelopen maanden meerdere keren aangevallen, waarbij telkens onderaannemers werden aangevallen om via het Virtual Private Network (VPN) Airbus te kunnen aanvallen.

Dit meldt persbureau AFP op basis van anonieme bronnen. De bronnen stellen dat de aanval vermoedelijk het werk is van Chinese hackers. Het zou gaan om vier grootschalige cyberaanvallen, waarbij de vliegtuigbouwer via netwerken van onderaannemers werden aangevallen. De aanval was gericht op het Virtual VPN dat Airbus gebruikt om met deze partijen te kunnen communiceren. Hierbij wordt een beveiligde tunnel over het internet gecreëerd om netwerkverkeer af te schermen en veilige communicatie mogelijk te maken.

Rolls-Royce en Expleo aangevallen

Zowel de Britse fabrikant van vliegtuigmotoren Rolls-Royce en het Franse consultancybureau Expleo bevinden zich volgens de bronnen onder de aangevallen onderaannemers. Daarnaast zouden ook twee Franse bedrijven zijn aangevallen, al heeft AFP niet kunnen achterhalen om welke partijen het gaat.

Airbus wil niet op de berichtgeving reageren. Ook Rolls-Royce wil niet reageren, al meldt het bedrijf wel ervaring te hebben met inbraakpogingen en experts klaar te hebben staan die in samenwerking met autoriteiten dergelijke pogingen bestrijden. Expleo meldt niet te willen bevestigen of ontkennen dat het doelwit is geweest van een cyberaanval.

Datadiefstal

De vliegtuigbouwer meldde in januari al een cyberinbraak, waarbij aanvallers systemen die gelieerd zijn aan de Commercial Aircraft divisie van het bedrijf werden aangevallen. Bij de diefstal is informatie over werknemers gestolen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!