Huawei is gedrevener dan ooit

30-09-2019 | door: Hans Steeman

Huawei is gedrevener dan ooit

De Amerikaanse acties richting de Chinese IT-gigant Huawei blijven niet onzichtbaar. De organisatie lijkt echter klaar te zijn om zijn strategisch plan uit te voeren zoals voorheen. Roterend CEO Ken Hu zei tijdens Huawei Connect dat het bedrijf in de afgelopen zes maanden onder veel druk heeft gestaan, maar dat het ondanks alles goed gaat. De groeicijfers onderstrepen dat.

De Android-tak heeft het in Europa en de Verenigde Staten even moeilijk door de Google-blokkade. Maar de marginale markt in de Verenigde Staten waar toch al weinig toestellen werden verkocht en de markt in Europa, zijn niet van doorslaggevend belang tegen de grote Aziatische thuismarkt. Maar het ontwikkelen van een eigen besturingssysteem op basis van een open source Android is dan wel tweede keus en het verder ontwikkelen van de eigen appstore, die in China toch al verplicht was omdat Google-services in China geblokkeerd worden, blijven passen in de strategie. 

Multiprocessor strategie

De kern van de smartphones is de Kirin-chipset. Een eigen chipset op basis van de ARMv8-technologie. De licentie op de ARM-architectuur valt buiten de greep van de Amerikaanse autoriteiten, omdat die van het Engelse ARM Ltd. komt. Bovendien is het een eeuwigdurende licentie op de architectuur en koopt men geen ARM-processoren in.

Kirin

Naast de Kirin-processor voor slimme apparaten zoals smartphones, zijn inmiddels ook andere chipsets ontwikkeld: de ARM-gebaseerde Kunpeng voor algemene rekenkracht in cloud servers, storage en computers, de Ascend voor kunstmatige intelligentie en Honghu voor schermen. De familie integreert goed in elkaar en men creëert diverse tools om cross platform applicaties te ontwikkelen en porteren. Alle chips zijn primair bestemd voor gebruik in eigen producten.

Open Source

Door de eigen hardware te combineren met open source software, is er een volstrekte onafhankelijkheid van de politieke strubbelingen. Alle opensource gemeenschappen kunnen gewoon hun bijdrages blijven leveren via het Huawei Developer Program. Daarom wordt het investeringsprogramma flink opgevoerd. Voor de komende jaren is 1,5 miljard dollar aan budget gereserveerd en groeit de share ontwikkelaars naar verwachting van ruim 1 miljoen nu, naar zo’n 5 miljoen. Dit past binnen de duale strategie waarbij Huawei zelf geen applicaties ontwikkelt, maar de ontwikkelaars gemeenschap wel stimuleert. De grote thuismarkt zorgt voor het momentum.

Pearl Harbor

Samenvattend lijkt de Amerikaanse aanpak een beetje een parallel te krijgen met de aanval van de Japanners op Pearl Harbour. De Japanse admiraal Yamamoto was ondanks het succes van de aanval zeer teleurgesteld dat de Japanse vliegers de Amerikaanse vliegdekschepen niet hadden kunnen vernietigen. Hij was bang dat Japan er slechts in geslaagd is een ‘slapende reus’ wakker te schudden en dat de wraak van de VS verschrikkelijk zal zijn. Japan verloor de oorlog. Nu lijkt Huawei in een vergelijkbare positie te zijn beland, dankzij de politieke acties uit de VS.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Hardware