Duitse justitie rolt darkweb organisatie op en arresteert Nederlanders

30-09-2019 | door: Redactie

Duitse justitie rolt darkweb organisatie op en arresteert Nederlanders

In een voormalige NAVO-bunker in het Duitse Traben-Trarbach nabij Koblenz is met succes een dark web server bedrijf opgerold. Hierbij zijn zeven verdachten gearresteerd, waaronder vier Nederlanders.

Het Duitse nationale centrale bureau voor cybercriminaliteit (LZC) van de procureur-generaal Koblenz en het nationale bureau voor strafrechtelijk onderzoek Rijnland-Palts voeren al bijna vijf jaar een uitgebreid en extreem tijdrovend en arbeidsintensief onderzoek uit naar de exploitanten van een datacenter genaamd "Bulletproof Hoster". De speciale service van een dergelijke hoster is om klanten te beschermen tegen toegang door de staat en daardoor onderzoeken te dwarsbomen. Voor het eerst zijn de Duitse onderzoeksinstanties erin geslaagd een dergelijke hoster op te heffen.

Volgens de resultaten van het onderzoek bestaat er een dringend vermoeden tegen de daders van het exploiteren van een datacenter in een voormalige NAVO-bunker in Traben-Trarbach onder de naam "Cyberbunker", wiens enige doel was websites van criminele daders en die van hen op te slaan Om strafbare feiten dus eerst toe te staan. De bunker host tal van websites die door internationaal actieve criminelen worden gebruikt om verboden goederen zoals drugs en valse documenten en gestolen gegevens te verspreiden, kinderpornografie te verspreiden en grootschalige cyberaanvallen uit te voeren. Voor zover bekend waren de volgende marktplaatsen / fora-klanten van de verdachte:

"Cannabis Road": op deze pagina werden 87 verkopers van allerlei soorten illegale drugs geregistreerd. Over het algemeen wordt gezegd dat enkele duizenden detailhandelsverkopen van cannabisproducten via het platform zijn verwerkt.

"Wall Street Market": volgens onderzoeken van de procureur-generaal Frankfurt is de "Wall Street Market" de tweede grootste markt in zijn soort ter wereld. Qua structuur leek het platform op een legaal e-commerceplatform op internet, zoals eBay. Dit platform zou 250.000 transacties in drugshandel hebben afgehandeld met een verkoopvolume van meer dan 41 miljoen euro.

Het ondergrondse forum "Fraudsters": het LZC onderzoekt zelf de exploitanten van dit forum. Er wordt vermoed dat enkele duizenden transacties met verdovende middelen via dit platform zijn verwerkt.

Platform "Flight Vamp 2.0": deze marktplaats zou de grootste Zweedse Darknet-marktplaats moeten zijn voor de illegale verkoop van verdovende middelen. De procedure tegen de exploitanten wordt uitgevoerd door de Zweedse onderzoeksinstanties. Er zijn 600 verkopers en ongeveer 10.000 kopers zijn actief geweest op de markt.

Platforms "orangechemicals", "acechemstore" en "lifestylepharma": via dit internetplatform werden synthetische drugs verspreid over heel Europa in verschillende hoeveelheden en soorten. In dat opzicht worden de onderzoeken uitgevoerd door de officier van justitie in Keulen. Het moet gaan om verkooptransacties in het bereik van vijf cijfers.

Aanval op Telekom-router: ook de grootschalige aanval op ongeveer een miljoen Telekom-routers eind november 2016 werd gestuurd via een server in de Cyberbunker.

De zaak is tegen 13 verdachten, twaalf mannen en een vrouw. De beschuldigden zijn tussen de 20 en 59 jaar oud. Zeven verdachten werden gearresteerd op aanhoudingsbevelen. De rechtbank Koblenz heeft op verzoek van de LZC afgegeven tegen zes van deze mannen en de vrouw - vier Nederlanders, één Bulgaarse en twee Duitsers - arrestatiebevelen voor ontsnapping en black-out. Bovendien gaf de onderzoeksrechter 18 huiszoekingsbevelen uit.

De regionale politie en de politie van Rijnland-Palts in Hessen en de federale politie hebben reeds een huiszoekingsbevel uitgevoerd in Duitsland en aangrenzende Europese landen in een gecoördineerde actie. In totaal waren er honderden hulpdiensten bij betrokken. Onder andere werden ongeveer 200 servers, geschreven documenten, talloze gegevensdragers, mobiele telefoons en een groor bedrag aan contanten is in beslag genomen.

Terug naar nieuws overzicht