HPE belicht nieuwe innovaties

Clemens Esser

30-09-2019 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

HPE belicht nieuwe innovaties

Hewlett Packard Enterprise (HPE) heeft de afgelopen tijd nieuwe innovaties aangekondigd, onder andere tijdens HPE Discover 2019 in Las Vegas. Dutch IT-channel sprak hierover met Clemens Esser, Chief Technologist & Presales Manager bij HPE Nederland.

Hewlett Packard Enterprise (HPE) kondigde op Discover plannen dat ze haar complete portfolio tegen 2022 “as-a-service” aan zal bieden, via een reeks op abonnementen gebaseerde diensten - pay-per-use als een dienstenaanbod. Daarnaast blijft het mogelijk om hard- en software op de traditionele manier aan te schaffen (als kapitaaluitgave of op licenties gebaseerd), waardoor klanten uiteindelijk de keuze hebben om HPE-producten en -services te gebruiken in een traditioneel model of als een service-aanbod.

Voor HPE-partners heeft dit volgens Esser verschillende voordelen. “Partners kunnen de manier waarop zij leveren aan hun klanten een-op-een afstemmen op de manier waarop zij zelf afnemen van HPE. De nieuwe manier van werken biedt nieuwe mogelijkheden voor het leveren van hybrid IT, waarbij de partner zelf zijn dienstverlening kan blijven inzetten. Met andere woorden: HPE helpt partners met het realiseren van een hybrid IT propositie richting hun klanten. Partners kunnen een oplossing creëren met HPE-producten, maar ze kunnen ook diverse producten uit het HPE-ecosysteem gebruiken om tot een perfecte oplossing voor de eindklant te komen. Deze kunnen dan meegenomen worden in het GreenLake model.”

Esser noemt als voorbeelden: VMware Cloud Foundation, diverse backup software producten (Veeam, CommVault) en software defined storageoplossingen zoals Scality, Cohisity en Qumulo. “Hiermee is een rijk portfolio ontstaan, waarmee partners nog beter kunnen inspelen op de behoeftes van hun klanten.”

HPE Primera

Een andere recente aankondiging van HPE is de HPE Primera: een nieuw datastorageplatform dat bedrijfskritieke opslag herdefinieert door applicaties een hoge beschikbaarheid en performance te geven. HPE Primera maakt gebruik van het geavanceerde AI-platform HPE InfoSight, dat zaken automatiseert waardoor minder tijd hoeft worden te besteed aan het beheer van opslag. Infosight heeft volgens HPE het vermogen om problemen te voorspellen en voorkomen, en de prestaties van toepassingen te versnellen.

Volgens Esser is deze storageoplossing interessant voor partners om een aantal redenen. “Partners kunnen hierdoor een honderd procent continuïteitsgarantie geven aan hun klanten. Bovendien hebben partners met de beheerpropositie van de HPE Infosight software een uitstekende ondersteuning. Tot slot is Primera speciaal ontworpen voor bedrijfskritische applicaties, die steeds meer onderdeel worden van primaire bedrijfsprocessen.”

Primera geeft de beschikbaarheid van een high-end-platform, ondersteund met AI en met volop beheersgemak. Esser: “Er is minder kans op fouten en gebruikers kunnen beter inspelen op het gedrag van applicaties. Doordat Primera gebruikmaakt van AI heeft elke klant een specifiek AI-gestuurd beheerproces. De kennis die met Primera wordt opgedaan bij andere klanten, wordt gematcht met de configuratie van de klant. Aan de hand van wat er wordt gebruikt, wordt het systeem optimaal geconfigureerd en worden benodigde aanpassingen geadviseerd en vaak automatisch doorgevoerd.”

Mkb-aanbod

HPE breidt ook het portfolio voor het mkb verder uit. Doel is om kleine en middelgrote bedrijven te helpen hun digitale transformatie te versnellen. Nieuwe oplossingen zijn gebaseerd op HPE Small Business Solutions en combineren mogelijkheden voor HPE ProLiant Gen10-servers, HPE storage, Aruba Networking en Microsoft Cloud. Op deze manier levert HPE een vereenvoudigde IT-implementatie en -beheer voor kleinere bedrijven.

Voor partners die veelal actief zijn in het mkb, geeft dit volop voordelen. “Het betreft ‘Ready to use’ oplossingen die speciaal voor mkb-klanten zijn ontworpen”, vertelt Clemens Esser. “Onze partners hebben daardoor minder ‘hassle’ rondom implementaties, waardoor zij zich meer kunnen focussen op advies, vernieuwing en vereenvoudiging van het beheer. De standaard referentie-architectuur voor Microsoft Azure Stack HCI-oplossingen maakt dat partners eenvoudig deze (al bewezen) oplossingen bij hun klanten kunnen implementeren. HPE heeft samen met Microsoft bepaald wat de best practices zijn. Partners hoeven dus niet meer zelf uit te zoeken hoe ze deze oplossingen het beste kunnen implementeren.”

Intelligent Edge

Een andere aankondiging van HPE betreft nieuwe edge-oplossingen, onderzoekslaboratoria en programma's die zijn bedoeld om de acceptatie door Intelligent Edge te vereenvoudigen en te versnellen. Met Intelligent Edge kunnen klanten digitale ervaringen creëren en analytics en machine learning gebruiken om zich realtime aan te passen aan veranderingen. Voor partners geeft dat nieuwe businesskansen, belooft Esser. “Bij veel klanten zien we momenteel een integratie plaatsvinden van OT (operational technology in fabrieken) en IT. Daarom zijn we enkele jaren terug al begonnen met ons Edgeline-project. Nu hebben we de volgende stap gemaakt. Een klant wil al die systemen namelijk op een eenduidige manier uniform uitrollen over meerdere locaties, en monitoren. Het HPE OT link platform biedt deze functionaliteit.”

Voor partners wordt het eenvoudiger om deze oplossingen voor hun eindklanten te realiseren, concludeert Esser. “Het is niet meer nodig om een multi-site uitrol en monitoring zelf te ontwikkelen of te onderhouden. In plaats daarvan kunnen partners gebruik maken van een platform dat dit standaard in zich heeft. Projecten kunnen daardoor met minder risico en sneller worden gerealiseerd. En zoals al eerder aangegeven kan dat in combinatie met het GreenLake model, omdat het daarin veelal gaat om projecten die in stappen worden uitgerold, zodat niet alles meteen vanaf dag één nodig is. Zo zie je dat veel stappen die HPE maakt echt op elkaar aansluiten om betere mogelijkheden voor onze partners en (hun) eindklanten te creëren.”

Hyperconverged Infrastructure (HCI)

Voor organisaties met veeleisende toepassingen, zoals bedrijfskritieke database- en datawarehouse-applicaties, heeft HPE een hyperconverged aanbod. Onlangs introduceerde HPE de Nimble Storage dHCI, een platform met hyperconverged infrastructure (dHCI) dat de eenvoud van hyperconverged combineert met de flexibiliteit van een geconvergeerd systeem. Esser: “Er wordt veel over HCI gesproken. HCI maakt gebruik van standaardcomponenten die software-defined met elkaar samenwerken. Er zijn diverse oplossingen beschikbaar van derde partijen met wie wij samenwerken, waarmee wij onze klanten de beste oplossingen kunnen aanbieden.”

Zo levert HPE een referentiearchitectuur voor Azure Stack HCI van Microsoft. “En VMware heeft de ‘kale’ vSAN-oplossing, maar ook de veel uitgebreidere VMware Cloud Foundation oplossing (VCF)”, vult Esser aan. “Laatstgenoemde is volledig geïntegreerd met ons Synergy platform en stelt partners en eindgebruikers in staat om een hybrid cloud te creëren die AWS, Azure en on-premises direct koppelt. Workloads kunnen direct gemigreerd worden tussen verschillende omgevingen. Ander voorbeeld: Nutanix is een OEM-relatie met ons aangegaan, om onze servers in de on-premises situatie volledig te kunnen benutten. Maar we kunnen een Nutanix-oplossing nu ook in ons GreenLake model bieden aan onze klanten. Datzelfde geldt voor Vmware-oplossingen.”

Verder is het volgens Esser goed om te melden dat deze oplossingen ook in een beheerde variant kunnen worden aangeboden, waarbij optioneel (een deel van) het beheer kan worden uitgevoerd als add-on op het leveren van de infra in een flexibel leveringsmodel. “In ons SimpliVity-aanbod ligt de nadruk op het effectiever maken van datamanagement. Door een slimme manier van werken wordt veel minder data heen en weer gestuurd en wordt een combi gemaakt tussen hoge beschikbaarheid in kleine omgevingen en hoge efficiëntie in opslag. Resultaat is dat je meer data kan opslaan dan in de meeste HCI-oplossingen. Ook kun je heel efficiënt data versturen tussen verschillende omgevingen. Daarom zien we SimpliVity veel terug in gedistribueerde omgevingen en remote offices.”

dHCI is bij HPE de laatste ontwikkeling op dit gebied. Esser: “Door een slimme combinatie te maken tussen Nimble Storage en HPE Proliant servers, krijgen klanten de ervaring en het gebruiksgemak van HCI terwijl ze ook gebruik kunnen maken van bestaande servers. We hebben nu voor alle type workloads bewezen centrale storage. Partners en klanten kunnen de oplossing vanuit één beheeromgeving een standaard VMware omgeving uitrollen en blijven beheren maar ze kunnen dit ook opnemen in een bestaande omgeving. Als je dan ook nog bedenkt dat dit allemaal wordt gestuurd door de InfoSight AI-engine, dan kun je je voorstellen hoe eenvoudig het wordt.”

HPE hybrid cloud aanbod

HPE breidt ook haar hybride cloud portfolio verder uit met verbeterde automatisering, meer keuzemogelijkheden, voor workloads geoptimaliseerde oplossingen en een consistente cloud ervaring. HPE integreert zijn HPE InfoSight AI-toepassingen in HPE SimpliVity om het beheer van virtuele machines te vereenvoudigen. De nieuwe HPE Nimble Storage dHCI vereenvoudigt het VM-management, en heeft een veerkrachtige architectuur die 99,99999 procent beschikbaarheid van gegevens garandeert.

Interessant om te melden is ook dat HPE en Google Cloud een samenwerking hebben aangekondigd om hybrid cloud voor containers te leveren, met keuze voor een as-a-service levering. “Dit geeft partners de mogelijkheid om altijd de juiste keuze te maken”, vertelt Clemens Esser. “In de huidige markt is er geen One Size Fits All meer mogelijk. Voor veel workloads kan je puntoplossingen creëren, door gebruik te maken van slimme software oplossingen. Maar die wil je niet allemaal als los zand benaderen. Daarom heeft HPE met OneView en InfoSight een basis om veel zaken bij elkaar te brengen. Zet daarbij de referentiearchitecturen om alles optimaal te implementeren, en je hebt een perfecte basis om een omgeving te maken die perfect past bij de klant. Partners kunnen zich dan specialiseren in het bepalen wat nodig is, het implementeren en eventueel het beheren van de omgeving voor de klant. HPE kan helpen waar dat nuttig is met producten, best practices of zelfs het GreenLake model.”

Kader: HPE versterkt partner support voor sales, marketing en tech professionals

Tenslotte zijn nog de aankondigingen rondom verdere investeringen in het channel het vermelden waard. HPE doet dit ter uitbreiding en verdieping van samenwerkingsmogelijkheden met partners. Met de introductie van 'Pro-series' biedt HPE speciaal op partners gerichte initiatieven om partners te voorzien van de oplossingen, skills en programma’s die hen helpen zich verder te ontwikkelen, klantervaringen te transformeren en businessgroei te realiseren.

De nieuwe HPE Sales Pro Community en de versterkte en uitgebreide HPE Tech Pro Community en HPE Marketing Pro Academy bieden uniforme tools, trainingen, resources en ondersteuningsmogelijkheden. Ook krijgen partners toegang tot dezelfde ontwikkelings- en samenwerkingsmogelijkheden als HPE-werknemers en kunnen ze als één team opereren.

Auteur: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht