Rechter heropent rechtszaak tegen Google over dataverzameling iPhone-gebruikers

03-10-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Rechter heropent rechtszaak tegen Google over dataverzameling iPhone-gebruikers

De London Court of Appeal heropent een rechtszaak tegen Google over het verzamelen van gegevens van ruim 4 miljoen iPhone gebruikers. De Britse rechtbank zet hiermee een streep door een eerdere uitspraak uit 2018.

De zaak draait om het verzamelen van surfgegevens van iPhone-gebruikers door Google via Apple's webbrowser Safari. Een groep boze gebruikers claimt dat Google privacyinstellingen van Safari heeft omzeild om hun gegevens te kunnen verzamelen in de periode van juni 2011 en februari 2012. De gebruikers willen een schadevergoeding.

Geen schade

Eerder oordeelde de rechter in 2018 dat Google met zijn dataverzameling geen schade had veroorzaakt en de klagers daarom geen recht hadden op een schadevergoeding. De London Court of Appeal zet een streep door dit oordeel en heropent de rechtszaak.

Richard Lloyd, woordvoerder van gebruikers die naar de rechter zijn gestapt, stelt dat het besluit een 'duidelijke boodschap stuurt naar Google en andere grote techbedrijven: 'Jullie staan niet boven de wet''. Google laat in een reactie weten dat de rechtszaak verband houdt met zaken die meer dan een decennia geleden zijn gebeurd en het bedrijf toentertijd heeft geadresseerd. Het bedrijf noemt de zaak ongefundeerd en stelt dat deze geseponeerd zou moeten worden.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility