Espresso gridpoint gelooft in GPU’s en high performance computing
04-10-2019 | door: Johan van Leeuwen
Deel dit artikel:

Espresso gridpoint gelooft in GPU’s en high performance computing

Espresso gridpoint levert sinds kort ook virtuele machines met een GPU in plaats van een CPU. Een uniek aanbod, dat kansen biedt voor alle drie de type partners die de IaaS-leverancier bedient, legt directeur Marga Reuver uit.

Reuver vertelt met enthousiasme over de uitbreiding van het portfolio. Espresso gridpoint levert nu, gebaseerd op Nvidia, ook virtuele machines die geen CPU (Central Processing Unit) maar een GPU (Graphics Processing Unit) bevatten. Een GPU is een grafische processor voor videotaken. Het is oorspronkelijk ontworpen voor gamecomputers, maar de GPU wordt meer en meer gezien als een cruciaal ingrediënt bij moderne toepassingen in de wetenschap en de zakelijke IT. “GPU’s zorgen, simpel gezegd, voor veel extra rekenkracht. Ze maken high performance computing mogelijk”, vertelt Reuver. “En die extra rekenkracht komt van pas bij toepassingen zoals Internet of Things (IoT), machine learning en artificial intelligence. Voor verschillende eindgebruikers en sommige businesspartners is een CPU niet meer voldoende.”

Behalve de extra rekenkracht wordt het met de GPU’s voor partners van Espresso gridpoint ook mogelijk om een grafische werkplek te bieden aan met name CAD-CAM-gebruikers. De GPU’s zijn in te passen binnen de drie diensten die Espresso gridpoint levert: het virtuele datacenter, de private label virtuele desktop infrastructuur en de losse werkplek. “Alle opties die we aanbieden zijn nu ook mogelijk in combinatie met een GPU”, verduidelijkt Reuver.

Kennis
Dat de GPU nog niet volledig is ingeburgerd bij IaaS-leveranciers heeft volgens Reuver twee redenen. “Ten eerste is het duur. En ten tweede heb je veel kennis en kunde nodig om een optimale situatie te creëren. Veel IaaS-partijen wagen zich er daarom nog niet aan. Sommige hyperscalers wel, maar die vinden het lastig om het maatwerk te leveren waar eindgebruikers en business partners in dit geval wel om vragen.”
Daarom is juist Espresso gridpoint zeer geschikt om dit te leveren, vindt Reuver. “Wij sparren met klanten, kunnen innovatief zijn en nemen de tijd om alles te optimaliseren. We hebben inmiddels veel kennis op dit terrein.” En de oplossingen zijn bij Espresso gridpoint altijd tegen een maandelijks afrekenmodel af te nemen, waardoor de kosten transparant en beter beheersbaar zijn.

CAD-CAM
De virtuele machine met een GPU stelt businesspartners ook in staat om CAD-CAM-werkplekken te leveren in bedrijfstakken zoals bijvoorbeeld de architectuur en bouw- en installatie-omgevingen. “Partners kunnen de werkplek met applicaties naar wens van de klant inrichten. Heel interessant, want het zijn werkplekken die relatief kort meegaan, daardoor vaak vervangen worden en bovendien prijzig zijn. Partners kunnen die werkplek via ons in meerdere smaken per maand afnemen. Dat laatste kon vroeger niet, terwijl die sectoren daar juist heel geschikt voor zijn, omdat ze vaak op projectbasis werken.”

Nieuw is dat Autodesk, marktleider op het gebied van CAD-software, het inmiddels toestaat dat een licentie in IaaS-omgevingen als die van Espresso gridpoint draait. “In het verleden kon dat niet, maar Autodesk heeft zijn licentiestructuur dit jaar een beetje aangepast. Twee grote partners van ons zijn daar meteen op succesvolle wijze op ingesprongen.” 

High performance computing
In de wereld van technologische ontwikkelingen zie je dat snelheid steeds belangrijker wordt, omdat reguliere computers data niet snel genoeg kunnen verwerken. Reuver vertelt dat er bijzondere initiatieven op het gebied van high performance computing in de pijplijn zitten. “Ik geloof erg in de high performance cloud. Er lopen nu naast elkaar gesprekken over een paar bijzondere nieuwe initiatieven. Ik zou er graag meer over naar buiten brengen, maar zover is het nog niet. Maar het wordt echt supergaaf.” 

Reuver ziet dat, onder andere in de CAD-CAM-wereld, de high performance cloud snel aan populariteit wint. “Lange tijd zijn zij vrij conservatief geweest, maar nu zijn ze echt aan het versnellen. Voor de wereld van industriële automatisering geldt dat precies hetzelfde. De ontwikkelingen op het gebied van IoT, machine learning en artificial intelligence zijn de stuwende kracht voor die innovatie. Daardoor is de acceptatie van de high performance cloud sneller gegaan. Dat is noodzakelijk om die technologieën goed te laten landen.”

Voor partners biedt het aanbod van Espresso gridpoint een perfecte kans om de CAD-CAM-industrie te veroveren. “Eén van de twee businesspartners die daarin nu succesvol zijn, had daarin nog geen achtergrond. Ze zijn er vol ingedoken.”

Eigen plek
Espresso gridpoint maakt onderscheid tussen drie soorten partners. Voor hen is er allemaal een eigen plek in dit nieuwe GPU-verhaal. “MSP’s zien vooral kansen met Internet of Things en kunnen daarmee nieuwe klanten winnen. Voor ISV’s, de tweede groep, versnelt dit de software-ontwikkeling en daarmee hun innovatie. Zij hebben nu meer en flexibelere rekenkracht om software te kunnen ontwikkelen. Voor de derde groep, system integrators, biedt juist het neerzetten van CAD-CAM-werkplekken nieuwe kansen. Alle businesspartners profiteren van meer flexibiliteit, een snellere go-to-market van producten en diensten en meer transparantie op het gebied van onder andere de prijs.” De uiteindelijke doelgroep van eindgebruikers is dus veel breder dan alleen grafische gebruikers.
 
Het portfolio is klaar voor gebruik. “We gebruiken het als pilot al een tijdje in onze proeftuin om kennis op te bouwen, ervaring op te doen en te testen en te demonstreren in samenwerking met enkele businesspartners. Dat bevalt uitstekend. Vooral door de combinatie met onze ondersteuning. Nu is het porfolio echt compleet en is de totale oplossing uit de proeftuin gehaald. Wij hebben ook voldoende kennis en kunde vergaard om de juiste combinaties tussen bijvoorbeeld Nvidia en de verschillende types hardware te maken en dat verder te optimaliseren. Wij zijn er helemaal klaar voor.”

Auteur: Johan van Leeuwen

Terug naar nieuws overzicht
Cloud