HP ontslaat duizenden mensen
04-10-2019 | door: Redactie

HP ontslaat duizenden mensen

HP ontslaat komende tijd duizenden mensen. De pc- en printing leverancier vermindert zijn personeelsbestand met tussen de 7000 en 9000 werknemers als onderdeel van een nieuw aangekondigd plan.

De ontslagen vallen tussen nu en het einde van het fiscale jaar 2022, dat tot eind oktober 2022 loopt. Het gaat om ontslagen en vrijwillige vertrekregelingen zoals vervroegde pensionering.

HP optimaliseert om verder te groeien zoals met 3D printers, A3 printers, premium pc's en contractuele services. De huidige printing business staat onder druk, in bijzonder de supplies. De meeste business doet HP met PC's maar daar is de markt vlak, met name in de consumentenmarkt.  

Daarnaast wil HP met de ontslagen 1 miljard dollar besparen. De ontslagen vinden vooral plaats in de 'backend'. Mensen die een channel rol hebben zullen naar verluidt niet heel snel worden getroffen.

Optimalisaties

De optimalisaties zijn niet onverwacht. Eerder moest EMEA-baas Nick Lazaridis vertrekken, naar verluidt door het missen van omzet doelen en een dalende printing business. Daarvoor kondigde ceo Dion Weisler te vertrekken om meer tijd te besteden aan zijn gezin. Naar verluidt worden in de EMEA landen, ook in Nederland, mogelijke optimalisaties verwacht.

HP richt per 1 november 2019 een nieuwe wereldwijde commerciële organisatie op die wordt geleid door Christoph Schell, HP's eerste Chief Commercial Officer. Hij was recentelijk president van de 3-D Printer divisie van HP. In zijn nieuwe rol zal Schell verantwoordelijk zijn voor de wereldwijde verkoopactiviteiten van alle producten en diensten van HP. De organisatiestructuur, die voorheen was gebaseerd op drie regio's - Noord- en Zuid-Amerika, EMEA en Asia Pacific - is nu verdeeld in tien regio's met elk met een nieuw benoemde Managing Director die rechtstreeks rapporteert aan Schell.

De nieuwe organisatie moet de overgang van een transactie naar een recurring business /as a service model te bespoedigen aldus HP.

Aandelen terugkopen

HP zal ook verder 5 miljard dollar aan aandelen terugkopen om de marktkapitalisatie op te krikken.

Er werken nu wereldwijd rond 55.000 mensen bij HP.

Lees meer details over de optimalisatie plannen van HP hier.

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Hardware