Het netwerk van de toekomst is volgens Juniper Networks zelfrijdend

07-10-2019 | door: Johan van Leeuwen

Het netwerk van de toekomst is volgens Juniper Networks zelfrijdend

In Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee ging het tijdens de Juniper Networks Summit over veel verschillende onderwerpen, maar cloud en Artificial Intelligence sprongen er duidelijk uit. Het event had als thema ‘The Network for the Next Decade’ en dat netwerk van de toekomst wordt volgens Juniper zelfrijdend.

CEO Rami Rahim was naar Noordwijk gekomen om tijdens zijn keynotespeech partners en klanten van Juniper te vertellen over zijn visie op het netwerk van de toekomst. Na afloop van die presentatie nam hij de tijd om er nog wat dieper op in te gaan en te vertellen over de rol die partners spelen. “Ons grootste doel als bedrijf is om networking te veranderen en geschikt te maken voor dit cloudtijdperk”, begint Rahim zijn verhaal. “De cloud is de meest disruptieve, maar ook de meest kansrijke ontwikkeling in onze industrie.”

Zelfrijdend

In het verlengde van de ontwikkelingen rond de zelfrijdende auto, spreekt Juniper Networks regelmatig over het zelfrijdende netwerk, dat zonder ondersteuning draait. “Wij denken dat we in een redelijk snel tempo die kant opgaan. Het is geen toekomstmuziek meer, maar echt realiteit.” Artificial Intelligence (AI) is de sleutel om die toekomst mogelijk te maken, al beseft Rahim dat de term aan inflatie onderhevig is. In zijn keynote sprak hij over AI washing: bedrijven die heel graag het stickertje AI willen gebruiken, maar die feitelijk gezien geen AI doen. “Jammer genoeg gebruikt de industrie de term vaak onterecht en het gevolg daarvan is dat mensen sceptisch zijn over de ontwikkeling. We moeten kritisch kijken naar wat wel en niet AI is, maar daarmee niet de waarde van het totale concept ontkennen. Je moet het kind niet met het badwater weggooien. Als je kijkt naar wat AI allemaal kan doen, dan liggen er enorme kansen.”

In dat licht was de overname van Mist Systems eerder dit jaar een grote stap voor Juniper. Mist Systems heeft als doel om AI naar de IT te brengen en zo netwerken te verbeteren. Rahim: “We hebben als einddoel om network operations te versimpelen en daarnaast de eindgebruikerservaring te verbeteren. Mist heeft laten zien hoe sterk ze daarin zijn en het is dus ook niet gek dat we sinds de overname heel veel belangstelling voor die oplossing zien.”

De kansen met AI zijn er ook voor partners. “Je moet AI daarbij echt als een hulpmiddel zien. Partners zien ook wel in dat ze geen AI op zich kunnen verkopen, maar wel technologie die door AI wordt ondersteund. Mist is daar een mooi voorbeeld van. Partners zien de waarde die het heeft. Het is een oplossing die zichzelf verkoopt.”

Samen met partners

In de toekomstvisie van Juniper zijn partners cruciaal. “Zonder partners zouden we absoluut niet succesvol kunnen zijn. Dat is altijd zo geweest”, zegt Steven Blees, Channel Lead in de Benelux en de Nordics. Hij maakt daarbij onderscheid tussen drie typen: servers providers, hosters en ISP’s en de traditionele enterprise partners. “Je ziet al die partners verschuiven naar managed service modellen”, merkt hij. Rahim: “De transitie naar cloud geeft partners enorme kansen. Eindgebruikers slagen er niet in om zelf die ontwikkeling te maken. Ze zoeken strategische partners die daarbij kunnen helpen.” James Morgen, de VP Enterprise EMEA van Juniper bevestigt dat. “We moeten er samen met partners voor zorgen dat we klanten helpen in de reis naar de cloud. De kansen zijn enorm. Maar partners moeten durven te specialiseren en investeren.”

Rahim was niet de enige die bij het event op het podium stond. Zo sprak Tom Wilburn, de VP Worldwide Sales van Mist Systems, onder andere over de overname door Juniper Networks. “We wisten dat we als een pure wireless-specialist weinig bestaansrecht hadden”, zo zei hij daarover. Hij vertelde ook over de geschiedenis van het bedrijf als WiFi-pionier en de visie die het heeft op de toekomst. Dat laatste vatte hij samen in twee punten. “De edge van het netwerk is draadloos. En AI is cruciaal voor IT.” Hij gaf een voorbeeld van hoe Mist naar netwerken kijkt. “Nu klaagt de CEO na afloop van een belangrijke meeting bij de CIO over de WiFi die het niet goed deed. Wij doen met Mist wat ieder mens zou willen doen: het probleem ter plekke meteen oplossen. Alleen gebeurt dat dan automatisch, met behulp van AI.”

Holistische aanpak

Rahim hoopt dat bezoekers tijdens het event hebben opgepikt hoe sterk Juniper met innovatie bezig is. “We hebben veel over AI gepraat. Maar dat is niet het enige gebied waarin we innovatief zijn. Software defined WAN is een ander belangrijk terrein. We hebben ook een nieuwe en mooie oplossing voor multi-cloud connectivity en -security. Wij geloven in een holistische aanpak. We hopen bezoekers bij dit event zicht te hebben gegeven op ons brede portfolio, zodat zij dat weer in kunnen zetten om succesvol te zijn. En hopelijk hebben partners deze dag ook begrepen hoe belangrijk zij voor ons zijn.”

Bekijk de foto's van het Juniper Networks Summit op de facebook pagina van Dutch IT-channel. 

Door: Johan van Leeuwen

Terug naar nieuws overzicht
Software