Gartner: Blockchain heeft verwachtingen nog niet waargemaakt

09-10-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Gartner: Blockchain heeft verwachtingen nog niet waargemaakt

Blockchain heeft nog niet de verwachtingen waargemaakt. Veel blockchain projecten zijn vast komen te zitten in de experimentele fase.

Dit meldt Gartner in de Gartner 2019 Hype Cycle for Blockchain Technologies. Uit de hype cycle blijkt dat blockchain afglijdt in de 'Trough of Disillusionment'. De Trough of Disillusionment belicht technologieën en markten waarin de belangstelling is afgenomen nadat experimenten en implementaties geen resultaat opleveren. Gartner verwacht dat de markt tegen 2021 uit deze 'trog' klimt naarmate de technologie verder wordt ontwikkeld en meer pragmatische use cases die op unieke wijze worden ondersteund door blockchain worden ontdekt.

'Hype niet waargemaakt'

"Blockchain technologieën hebben de hype nog niet waargemaakt en veel zakelijke blockchain projecten zitten vast in de experimentele fase", licht Avivah Litan, distinguished analyst en research vice president bij Gartner, toe. "Blockchain maakt nog geen digitale business revolutie mogelijk in business ecosystemen en dit is mogelijk niet het geval tot 2028, het jaar waarin Gartner verwacht dat blockchain technisch en operationeel volledig schaalbaar zal zijn."

Om blockchain mainstream te laten worden, is het volgens Gartner noodzakelijk dat gebruikers zich niet langer zorgen hoeven te maken over het kiezen van het juiste platform, de juiste slimme contracttaal, de juiste systeeminterfaces en de juiste consensusalgoritmes. Ook moeten zorgen over interoperabiliteit met partners die andere blockchain platformen gebruiken worden weggenomen.

Mainstream komt dichterbij

"We zien veel ontwikkelingen in blockchain technologie die het huidige patroon zullen veranderen. In 2023 zullen blockchain platformen schaalbaar en interoperabel zijn, en ondersteuning bieden voor portabiliteit van slimme contracten en cross-chain functionaliteit bevatten. Zij zullen ook ondersteuning bieden voor vertrouwde private transacties met de vereiste vertrouwelijkheid. Samen zullen deze technologische ontwikkelingen ons dichter brengen naar het mainstream worden van blockchain en het gedecentraliseerde web, dat ook bekend staat als Web 3.0", aldus Litan.

"Na verloop van tijd zullen permissioned blockchains integreren met public blockchains en zullen zij profiteren van shared services terwijl zij vereisten rondom lidmaatschap, governance en bedrijfsmodel van permissioned blockchains ondersteunen."

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Blockchain