VS overwegen Nokia en Ericsson te steunen in strijd tegen Huawei
08-10-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

VS overwegen Nokia en Ericsson te steunen in strijd tegen Huawei

De Verenigde Staten overwegen Nokia en Ericsson, die beide 5G-apparatuur ontwikkelen, financieel te steunen. Met de steun moeten het Zweedse en Finse bedrijf beter kunnen concurreren met het Chinese Huawei.

Dit meldt de Financial Times. Functionarissen binnen de Amerikaanse overheid willen krediet verstrekken aan Nokia en Ericsson om de partijen te helpen klanten dezelfde voorwaarden te bieden als Huawei. Dit Chinese bedrijf heeft meer dan een kwart van de markt voor telecomapparatuur in handen en is hiermee de grootste fabrikant wereldwijd.

Spionage

De Verenigde Staten vrezen dat de Chinese overheid via apparatuur van Huawei westerse doelen kan bespioneren. Zowel Huawei als de Chinese overheid ontkennen dit. De VS zet al langer andere overheden onder druk om geen gebruik te maken van Huawei-apparatuur in 5G-netwerken.

Een hooggeplaatste overheidsfunctionaris - die anoniem wil blijven - zegt tegen de Financial Times dat de Verenigde Staten tientallen jaren geleden zijn superioriteit in de productie van telecomapparatuur heeft opgegeven. Nu wil het land deze positie herstellen om te voorkomen dat Huawei 'binnenkort misschien de enige optie is' voor het uitrollen van 5G-netwerken.

Concurrenten

Nokia en Ericsson zijn beide concurrenten van Huawei. De voorgestelde financiële steun is bedoeld om deze bedrijven beter in staat te stellen te concurreren met Huawei. Overigens gaan er ook stemmen op juist een Amerikaanse partij te overtuigen zich actief op de 5G-markt te richten.

Terug naar nieuws overzicht
Security