Gezichtsherkenning verplicht onderdeel van Chinese aanvraag simkaart

09-10-2019 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Gezichtsherkenning verplicht onderdeel van Chinese aanvraag simkaart

Chinezen die een nieuwe simkaart of nummer willen, moeten vanaf 1 december daarbij ook gezichtsherkenning ondergaan. Zo wil het land de online veiligheid verhogen.

Chinezen moeten al sinds 2013 hun identiteit laten controleren bij de aanvraag voor nieuwe telecomdiensten. Dat wordt nu drastisch uitgebreid met gezichtsherkenning. De overheid wil volgens qz.com zo 'de legitieme rechten en interesses van burgers in cyberspace beveiligen' en daarnaast telefoon- en internetfraude tegengaan.

Identiteit bevestigen

Wie online diensten aanvraagt moet zijn of haar identiteit bewijzen met een korte video. Ook worden Chinezen aangemoedigd om na te gaan of er telefoonnummers onder hun naam staan geregistreerd als dat niet het geval hoort te zijn.

Hoewel de maatregel formeel voor meer veiligheid en minder misbruik moet zorgen, is het voor de Chinese overheid een bijkomende poging om anonimiteit te verbannen en meer grip te krijgen op de internetactiviteiten van haar burgers.

Censuur

China blokkeert al jaren populaire niet-Chinese internetdiensten en websites zoals Twitter, Facebook, alle Google-diensten, wikipedia en Westerse nieuwssites. Sinds kort is ook het gebruik van VPN-verbindingen verboden. Daarmee was het mogelijk om de Chinese censuurmuur te omzeilen en alsnog geblokkeerde apps en sites te bezoeken.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Security