Tor Project schrapt 13,5% van Tor-servers

11-10-2019 | door: Redactie

Tor Project schrapt 13,5% van Tor-servers

Zo'n 13,5 procent van de servers in het Tor-netwerk worden binnenkort geschrapt. Tor maakt het mogelijk dat anoniem te surfen en geeft toegang tot het dark web.

Het team achter Tor kondigt aan dat het iets meer dan 800 servers vanaf november schrapt omdat ze verouderde versies draaien. In totaal zijn er zo'n zesduizend servers die het netwerk van het Tor Project ondersteunen.

In september kondigde het team nog aan 1.276 servers te schrappen. Dit is echter bijgesteld tot iets meer dan achthonderd. Het gaat om ongeveer 750 tor middle relays en 62 exit relays.

Update

Vanaf november krijgt Tor een software-update waardoor verbindingen met verouderde (end-of-life) serverversies worden geweigerd. De versies die nu nog worden ondersteund zijn 0.2.9.x, 0.3.5.x, 0.4.0.x, 0.4.2.x en 0.4.2.x.

De voornaamste reden van de schrapping is dat servers met oudere versies kwetsbaar zijn voor aanvallen en minder securitymogelijkheden hebben. Zo is er sinds 2018 een extra bescherming tegen denial-of-service-aanvallen. Daardoor maken verouderde versies het Tor-netwerk, dat anonimiteit als een van zijn belangrijkste eigenschappen heeft, kwetsbaar.

Impact beperkt

De impact op het netwerk is volgens de organisatie beperkt. De relays die worden geschrapt zijn vandaag goed voor 12 procent van de bandbreedte. De Exit relays die worden geschrapt zijn 1,68 procent van het buitengaand verkeer.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht