Redactie - 11 oktober 2019

Gartner en Mendix: zelfde visie op toekomst applicatie-ontwikkeling

Het was niet de eerste keer dat Mendix als leider in een Magic Quadrant van Gartner stond. Maar toch werd er half juli een feestje gevierd bij de Nederlandse low-code-specialist toen die zichzelf rechtsboven in het kwadrant voor Multiexperience Development Platforms terugvond. Dat had een duidelijke reden, legt Gordon Van Huizen uit.

Gordon Van Huizen, ondanks zijn Nederlands klinkende naam toch echt een Amerikaan, is Technologist en Software Product Executive bij Mendix. Maar op zijn cv staat ook dat hij tussen 2012 en 2014 bij Gartner research director op het gebied van mobiele applicatie-ontwikkeling was. Hij weet dus veel over de criteria die Gartner hanteert en de visie die Gartner op low-code applicatie-ontwikkeling heeft.

Verschillende devices
Het kwadrant voor Multiexperience Development Platforms verving dit jaar dat van Mobile Application Development Platforms. Een belangrijke aanpassing en één waar Van Huizen helemaal achter staat. “Gartner en Mendix hebben dezelfde visie op de toekomst van applicatie-ontwikkeling. Er komen namelijk nieuwe vormen van interactie. Dat Gartner de veranderingen die er gaande zijn officieel erkent, zien wij als een soort mijlpaal.”

Hij legt uit op welke veranderingen hij doelt. “Het gaat onder andere om het feit dat er steeds meer manieren zijn om interactie te hebben, bijvoorbeeld door de mogelijkheden met conversational user interfaces en augumented reality. Maar belangrijker is nog dat de gebruiker veel meer verschillende devices tot zijn beschikking heeft om mee te communiceren. Die wil hij gebruiken waar en wanneer hij maar wil. En de gebruiker wil ook een beleving op maat, die op elkaar aansluit. Als ik eerst online met een virtual agent praat en daarna in een webinterface kom, verwacht ik dat alles wat ik in de eerste fase heb gezegd, beschikbaar is.”

Dat alles vraagt om een andere aanpak van applicatie-ontwikkeling. “Waar velen vroeger het doel hadden om applicaties met zo min mogelijk moeite beschikbaar te maken voor verschillende devices, is het doel nu: de beleving zo goed mogelijk op maat van de gebruiker maken. Het gaat dus echt om een wezenlijke omslag in hoe je naar het ontwerpen van applicaties kijkt. En daarom heeft Gartner voor een andere kwadrant gekozen.”

Heel bijzonder
En dus was Mendix extra blij dat het in het nieuwe kwadrant bij de leiders werd geplaatst. Van Huizen: “Ja, we hebben wel een feestje gevierd. Het is iets belangrijks. Ik ben in mijn loopbaan bij meerdere leidende applicatieplatformen betrokken geweest en hun doel was altijd om dingen beter te maken voor gebruikers. We zitten nu in een tijd van snelle verandering, zowel technologisch als in de aanpak van het leveren van oplossingen. Onderdeel zijn van een bedrijf dat wordt gezien als een leider in die transitie, is heel bijzonder.”

Van Huizen weet aan hoeveel criteria een bedrijf moet voldoen om als leider in een Gartner Magic Quadrant geplaatst te worden. “Dat zijn er heel veel en daarnaast moet je een visie hebben op hoe alle elementen uiteindelijk bij elkaar komen. Ik denk dat wij goed scoren vanwege drie onderdelen: onze architectuur, onze aanpak van ontwikkeling en onze ondersteuning van nieuwe manieren van interactie. Mendix is al lange tijd heel vooruitstrevend op veel gebieden, onder meer als het om de architectuur en de aanpak van ontwikkeling gaat. Dat gaat bij ons hand in hand en dat geldt voor maar weinig vendoren.”

Investeren
Sporters zeggen altijd dat aan de top blijven moeilijker is dan aan de top komen. Hoe zorgt Mendix ervoor dat het ook in komende jaren nog leider in dit kwadrant blijft? “Als het gaat om de innovatie van het platform, dan spreken wij over drie thema’s”, zegt Van Huizen. “De eerste is ‘Make with more’. Hoe kunnen we nog meer mensen betrekken bij het ontwikkelen van oplossingen? In het helpen van mensen zonder ontwikkelervaring om toch applicaties te kunnen ontwikkelen lopen wij al een aantal jaar voorop. Een uitdaging die daar ook bij komt kijken is om die doelgroep te laten samenwerken met een heel andere doelgroep, die van professionele ontwikkelaars.”
“Het tweede thema is ‘Make at scale’”, vervolgt hij. “Mensen hadden een paar jaar geleden niet kunnen verwachten dat low-code gebruikt kon worden voor grote, complexe en zelfs bedrijfskritische systemen. Maar dat gebeurt nu wel. De laatste is ‘Make it smart’. Dan bedoelen we slimme applicaties met onder meer de toevoeging van Artificial Intelligence en rijke interactie via verschillende kanalen. Als we nu met die drie thema’s zouden zijn begonnen, hadden we een probleem. Maar we hebben op al die vlakken al veel ervaring. We blijven daarin investeren en brengen die terreinen ook op de juiste manier bij elkaar.”

Fundamentele verandering
Van Huizen ziet de manier waarop low-code applicatie-ontwikkeling gebruikt wordt bij bedrijven veranderen. “Het feit dat, zoals ik zei, low-code ook steeds vaker gebruikt wordt voor grotere en complexere applicaties is de meest fundamentele verandering. We hebben twee postbedrijven als klant die hun kernsysteem met behulp van het Mendix-platform herbouwen. Er zijn nauwelijks applicaties die niet met low-code gemaakt kunnen worden. Ik kan eerlijk gezegd niets bedenken, terwijl ik ook een ontwikkelachtergrond heb. Ook Gartner voorspelt dat in de toekomst een grote meerderheid van de bedrijfsapplicaties ontwikkeld gaat worden met een low-code aanpak. Want vergeet niet dat low-code iets is dat voor gebruikers abstract en geautomatiseerd is gemaakt, maar dat onder de oppervlakte nog steeds heel complex in elkaar zit.”

Hij verduidelijkt de trend die hij bij eindklanten ziet met een praktijkvoorbeeld. “Een groot transportbedrijf, MTA in New York, gebruikt al een aantal jaar een low-code first aanpak. Ze hebben nu een enorm ingenieuze RFP (Request for proposal, red.) gedaan. Ook met andere ontwikkelplatformen heb ik zelden zoiets geavanceerds gezien. Dat zijn echt mooie en bijzondere ontwikkelingen.”

Auteur: Johan van Leeuwen

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!