Redactie - 11 oktober 2019

Uitvinders lithium ion accu krijgen Nobel prijs

De Nobelprijs voor de Scheikunde gaat dit jaar naar drie wetenschappers die bijdroegen aan de ontwikkeling van lithium-ion-batterijen. Die worden tegenwoordig gebruikt in onder meer smartphones, tablets en andere draagbare apparaten en in elektrische voertuigen. "Ze creëerden een herlaadbare wereld", aldus de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen.

De winnaars zijn de 97-jarige Amerikaan John B. Goodenough, de 77-jarige Brit M. Stanley Whittingham en de 71-jarige Japanner Akira Yoshino. Goodenough is de oudste Nobelprijswinnaar ooit.

"Met hun werk hebben de laureaten van de Nobelprijs Chemie dit jaar de basis gelegd voor een draadloze samenleving zonder fossiele brandstof. Deze batterijen hebben onze levens radicaal veranderd", aldus de Academie.

De fundering voor deze batterijen werd gelegd tijdens de oliecrisis van de jaren 70, brengt de Academie in herinnering. Whittingham werkte toen aan methodes die konden leiden tot energietechnologieën zonder fossiele brandstoffen. Goodenough werkte verder op Whittinghams bevindingen, en lanceerde in 1980 een doorbraak die leidde tot krachtiger batterijen. Yoshino op zijn beurt creëerde de eerste commercieel leefbare lithiumionbatterij in 1985. Ze kwamen voor het eerst op de markt in 1991, en hebben onze levens radicaal veranderd. "

Aan de Nobelprijs voor Chemie hangt een bedrag van 9 miljoen Zweedse kroon (ongeveer 830.000 euro) vast. De drie laureaten verdelen het prijzengeld onder elkaar.

In samenwerking met Datanews

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!