VMware vSphere wordt native platform van Kubernetes

12-10-2019 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

VMware vSphere wordt native platform van Kubernetes

Kubernetes op VMware vSphere komt binnenkort beschikbaar. VMware heeft daarvoor eerder een technische preview van Project Pacific aangekondigd, gericht op het transformeren van VMware vSphere naar een native platform van Kubernetes.

Met Kubernetes voor vSphere kunnen bedrijven de ontwikkeling en werking van moderne apps op vSphere versnellen, zonder dat bestaande investeringen in technologie, tools en vaardigheden verloren gaan aldus VMware.

Native Platform

Project Pacific is een getweakte architectuur van het vSphere server virtualisatie platform. VMware vSphere verandert hierdoor in een native platform van Kubernetes. Hierdoor worden vSphere workloads ook Kubernetes workloads worden. De vele klanten van VMware (600.000) kunnen zo makkelijker Kubernetes runnen voor het managen van container toepassingen.

Applicatie

Net zoals Kubernetes het mogelijk maakt om meerdere containers als één applicatie te beheren, laat Project Pacific van VMware meerdere VM's op applicatie niveau beheren. Klanten die dus vSphere gebruiken hebben geen afzonderlijke stacks nodig voor hun native applicaties op Kubernetes en voor gevirtualiseerde applicaties in vSphere; ze zijn namelijk hetzelfde. De IT-beheerder beheert dan virtuele machines en Kubernetes-clusters vanaf dezelfde console en hetzelfde framework met veel automation mogelijkheden.

Cloud

VMware senior director Jared Rosoff meldt in een blogpost: "Project Pacific is een re-architectuur van vSphere met Kubernetes als kernbesturingsvlak. Voor een ontwikkelaar lijkt Project Pacific op een Kubernetes-cluster waar ze de 'declaratieve syntaxis' van Kubernetes kunnen gebruiken om cloudresources zoals virtuele machines, schijven en netwerken te beheren. Voor de IT-beheerder ziet Project Pacific eruit als vSphere - maar dan met de nieuwe mogelijkheid om een hele applicatie te beheren in plaats van altijd om te gaan met de afzonderlijke VM's waaruit het bestaat.

Tanzu

VMware Tanzu is de spil rond het omarmen van Kubernetes. Dit nieuwe portfolio van producten en diensten is ontworpen om de manier waarop bedrijven software bouwen met Kubernetes te veranderen. Het eerste aanbod in het VMware Tanzu-portfolio is VMware Tanzu Mission Control. Met Tanzu Mission Control kunnen klanten hun Kubernetes-voetafdruk in omgevingen beheren met volledige consistentie.

Red Hat Kubernetes kopstuk Grant Shipley is door VMware aangesteld als de nieuwe senior directeur van Kubernetes. Shipley stond aan het begin van het Kubernetes OpenShift platform van Red Hat en heeft de nodige engineering en software kennis. Hij zal de VMware Kubernetes toepassingen verder gaan uitbouwen.

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Software