Redactie - 13 oktober 2019

KIKK-Festival in Namen

KIKK-Festival in Namen image

Zin in een stadswandeling door de toekomst? Het KIKK-Festival in het prachtige Namen biedt er alvast een blik op en reikt nieuwe ideeën aan, in een groene stadsomgeving met respect voor de natuur. Al vanaf het ontstaan van KIKK in 2011 krijgen bezoekers een zicht op hoe onze samenleving er in de toekomst kan uitzien. KIKK nodigt iedereen uit mee te bouwen aan de wereld van morgen.

Op het programma staat uiteraard KIKK in Town, een indrukwekkend installatieparcours met kunstwerken doorheen de stad, de KIKK Market, vitrine van digitale innovatie en meer dan 50 internationale sprekers. Dit jaar strijkt Afrika neer in de straten van Namen voor een extra AfriKIKK. De ideale gelegenheid om dieper in te gaan op de Noord-Zuidrelaties en te ontdekken hoe ontwikkelingslanden omgaan met de nieuwste technologieën. Het thema Archipelagos of Fragility snijdt vraagstukken aan rond de diversificatie van technologie, de gevaren maar ook de schoonheid ervan en de kwetsbaarheid van onze (eco)systemen.

Tijdens deze 9e editie, van 31 oktober tot 3 november, stelt het festival de deuren wagenwijd open voor de nieuwste technologieën en alle mogelijke afgeleiden daarvan: kunst en design, architectuur, de nieuwste tendensen in de media, de wereld van de wetenschap en ondernemingen. KIKK wil een springplank vormen voor creativiteit binnen België en daarbuiten. Het steeds groeiende internationaal evenement mocht vorig jaar 25.000 bezoekers verwelkomen uit meer dan 50 verschillende landen.

Beleef de toekomst in het charmante Namen!

De KIKK-bezoekers kunnen Namen beter leren kennen dankzij KIKK in Town: een gratis parcours met een veertigtal digitale en kunstinstallaties (in-en outdoor). Men kan er de kunstwerken komen aanschouwen waaronder sommige speciaal voor de gelegenheid werden ontworpen, en verborgen architecturale pareltjes ontdekken die anders niet toegankelijk zijn voor het grote publiek! Een van de opvallendste werken dit jaar is van de hand van Belgisch kunstenaar Cédric Sabato, die werkt rond ecologie en ervoor bekend staat planten te hebben leren dansen. Het resultaat doet je mond openvallen van verbazing.

AfriKikk

Inspirerende kunstenaars van het Afrikaanse continent.

De eregasten van KIKK in Town 2019 zijn Afrikaanse kunstenaars die het evenement een AfriKIKKaanse touch zullen geven. Er werd een delegatie samengesteld (via de wedstrijd van Ker Thiossane en de Biënnale van Dakar) en uitgenodigd om deel te nemen aan deze 9e editie. Zij denken mee over de impact van technologie op de mens, fauna en flora, gaan dieper op de Noord-Zuidrelaties in en laten ons kennismaken met zij die Afrika vandaag in beweging houden.

Verder is er het verrassende project “The Intimate Earthquake Archive” te zien in het gloednieuwe cultureel centrum “Delta”. Deze interactieve installatie wil een puur lichamelijke ervaring teweegbrengen. De ontwerpers baseerden zich hiervoor op de seismologische data die werden gegenereerd tijdens de aardbevingen in Groningen. De trillingen van de machine worden letterlijk door de huid van de bezoekers gejaagd waardoor men de aardbeving helemaal gewaarwordt. 100 % kick gegarandeerd! Younes Baba-Ali zal het grote publiek dit jaar (opnieuw) een warm welkom heten en installeerde mobiele satellietschotels op de kathedraal St.-Aubin die de ligging van Mekka opzoeken. Het werk, dat er kwam op vraag van de organisatoren van KIKK, wil de fysieke en metaforische gelijkenissen blootleggen tussen migranten en de gemeenschappen die hen hier welkom heten. De Keniaanse Jaque Njeri (“Jacquie” voor de vrienden) maakt deel uit van de afro futuristische school en stelt haar serie foto’s “ MaaSci ” voor, waarin ze de Masaïcultuur integreert in een science-fictionomgeving.

50 Conferenties

Hoog bezoek en brandend actuele thema’s

De denkers van vandaag bepalen de wereld van morgen en komen met plezier hun standpunten delen met de bezoekers van het KIKK-festival. Kwetsbaarheid zal hierin uiteraard uitvoerig aan bod komen. De kwetsbaarheid van onze planeet en diens ecosystemen enerzijds en de dualiteit van het gebruik van nieuwe vindingrijke doch soms angstaanjagende technologieën anderzijds…

Kwetsbaarheid ook van het samenleven van gemeenschappen, brandend actueel, en van het evenwicht van een diverse maar fragiele wereld, die de mens maar al te vaak in gevaar brengt. Het gekozen thema van het KIKK-festival 2019 zal dus de rode draad vormen door de verschillende invalshoeken van waaruit de sprekers werken.

De eerste toetst de grenzen af van het manipuleren van informatie in het algemeen en het fenomeen fake news in het bijzonder. Zo wordt dieper ingegaan op de problematiek van algoritmen, van (online) propaganda, van de gedeeltelijke waarheid en van het prisma dat de sociale media volledig uitholt. De Italiaanse schrijfster Donatella Della Ratta werd om die reden door KIKK uitgenodigd om tussen de regels te lezen van haar meest recente werk. De tweede invalshoek handelt over het leefmilieu en de kwetsbaarheid van de ecosystemen. Zo zal de unieke aanpak van het Franse collectief Art Orienté Objet, zeker aanleiding geven tot interessante discussies. Het duo Marion Laval-Jeantet en Benoît Mangin, voorlopers van de Bio Art, onderzoekt de biologische grenzen van de relaties tussen mens en dier.

De derde strekking gaat werken rond de uitdagingen op het vlak van feminisme, gelijkwaardigheid of de vertegenwoordiging van gekleurde mensen. Hierbij springt zeker de Zuid-Aziatische Mala Kumar in het oog. Vanuit sociale perspectieven en onderzoek op het vlak van identiteit, wil zij technologie toegankelijker en intuïtiever maken. Ze is werkzaam in New York en is User Experience researcher of UX designer, met andere woorden : ze onderzoekt en creëert gebruikerservaringen. Ze werkt samen met UNICEF en recentelijk ontwikkelde ze nog een applicatie die analfabeten uit derdewereldlanden helpt documenten te lezen dankzij de voicefuncties op hun smartphone. Technologie kan ten slotte ook meer speels of ludiek voorgesteld worden zonder daarom minder relevant te zijn. Zo is het Britse collectief Marshmallow Laser Feast actief in het domein van de virtual reality (VR). Met hun project ‘‘In the eye of the animal’’ hebben ze bijvoorbeeld de wereld laten zien vanuit het standpunt van een dier.

En last but not least zal ook de Oostenrijker Stefan Sagmeister Namen vereren met een bezoek. Hij is één van de belangrijkste vormgevers van vandaag die onder andere voor HBO, de Rolling Stones, Lou Reed, het Guggenheimmuseum en Time Warner werkte. Hij vertelt hoe design kan leiden tot ultiem geluk. Met zijn “Happy Show” heeft hij wereldwijd meer dan een half miljoen bezoekers kunnen verleiden. Daarmee staat zijn project op nummer 1 van de meest bezochte tentoonstellingen rond grafisch design in de geschiedenis.

De eerste toetst de grenzen af van het manipuleren van informatie in het algemeen en het fenomeen fake news in het bijzonder. Zo wordt dieper ingegaan op de problematiek van algoritmen,

van (online) propaganda, van de gedeeltelijke waarheid en van het prisma dat de sociale media volledig uitholt. De Italiaanse schrijfster Donatella Della Ratta werd om die reden door KIKK uitgenodigd om tussen de regels te lezen van haar meest recente werk

Kikk Market

Ontdek de laatste nieuwe digitale uitvindingen

Breng ook zeker een bezoek aan de vitrine van digitale innovatie. De KIKK Market stelt de allernieuwste innoverende, technologische en creatieve projecten van Belgische en internationale ondernemers voor. Gedurende vier dagen kunnen de bezoekers hier terecht om de technologische snufjes te testen, ermee te experimenteren, ze te bewerken of er zelf te creëren. Kortom, om echt geconfronteerd te worden met de uitdagingen van deze wereld in constante verandering.

U zal er op de markt zeker de ploeg van Unistellar tegen het lijf lopen. Zij ontwikkelden de eVscope, een superkrachtige telescoop waarmee de hemel voor iedereen toegankelijk wordt gemaakt. De eVscope is honderd keer krachtiger dan de klassieke telescopen en biedt dan ook een verbluffend

nieuwe kijk op de kosmos – tot en met het kolkend warme oppervlak van de zon op klaarlichte dag!

Het gaat trouwens om één van de grootste projecten ooit op het crowdfunding platform Kickstarter. De installatie is op 2 en 3 november voor iedereen toegankelijk tijdens het festival. Daarnaast

worden er ook avondsessies mee georganiseerd in het gloednieuw observatorium

van de Universiteit van Namen, en dit op 1 en 2 november ’s avonds.

Laat u zeker ook betoveren door “Slow dance”, het eerste kunstwerk van Wonder Machines. Op het eerste gezicht misschien een doodgewone fotokader, maar dan wel eentje die (optisch) met de zenuwen speelt en de grenzen van de menselijke visuele perceptie tot het uiterste drijft. Met

dezelfde gedrevenheid zal de Japanse technologie van Mui uw pupillen willen bespelen, wanneer voor uw ogen een stuk hout wordt omgetoverd tot een touchscreen.

Kortom, tijdens het KIKK-festival kan je 4 dagen lang meer dan 40 installaties ontdekken,

workshops en masterclasses met 400 professionelen volgen en een rijkgevuld menu aan

(betalende) conferenties bijwonen, of bedrijven en interactieve en ludieke ervaringen ontdekken.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!