3D printers voor design en industrie zijn behoorlijk in trek

14-10-2019 | door: Witold Kepinski

3D printers voor design en industrie zijn behoorlijk in trek

Terwijl zendingen van 3D-printers in de prijsklasse voor persoonlijk gebruik moeite hadden om in de eerste helft van 2019 gelijk te blijven, zagen de andere drie belangrijke prijsklassen - Professional, Design en Industrial - een groei. Dit meldt onderzoeksbureau CONTEXT.

"Het betreft een dubbelcijferige groei van het aantal eenheden per jaar voor alle drie deze segmenten", zegt Chris Connery, VP van Global Research bij onderzoeksbureau CONTEXT. "Maar er zijn verschillende vooruitzichten voor elk van de ongelijksoortige submarkten waarin de meeste verkopen worden momenteel gedaan. Dit maakt het vierde kwartaal cruciaal voor het succes van de industrie in 2019."

Tanden en Auto's

Dat de verkoop niet gericht is op een enkele eindmarkt is zowel een zegen als een vloek voor leveranciers van 3D-printers. De tandheelkundige industrie is de sleutel voor veel polymeerspelers: met de trend van "digitale tandheelkunde" - het best geïllustreerd door duidelijke tandheelkundige aligners - blijft hot en verkopers die gericht zijn op de verkoop van printers die in dit segment worden gebruikt, genieten van een robuuste verkoop. De totaal niet-gerelateerde automobielsector is een belangrijke markt voor metalen 3D-printers, maar de vooruitzichten hier zijn de laatste kwartalen voorzichtiger geworden met rapporten van vertragingen, vooral in Europa. Het netto-effect op de vooruitzichten voor de totale markt voor 3D-printers is nog steeds positief, maar de resultaten zullen van printertype verschillen.

Personal Printers

Gedefinieerd door een instapprijs (van minder dan 2500 dollar), heeft deze klasse van 3D-printers nu zes achtereenvolgende kwartalen van dalende verkopen gekend. Prognoses voor de rest van het jaar laten zien dat deze klaase een vlakke omzet doet na een daling van -10% in het tweede kwartaal van 2019. Zonder tekenen van opkomende geografische gebieden en verkopen die nog geen wortel schieten buiten het onderwijs en hobbymarkten, verleggen veel leveranciers hun aandacht nu volledig naar de Professional-klasse.

Professionele prijsklasse

Op een basis van twaalf maanden (TTM) heeft deze klasse - samen met de industriële klasse - de grootste groei gekend: met een afzetgroei van + 8% en een omzetstijging van + 37% in het afgelopen jaar is het nu een hete sector. Terwijl de tandheelkundige markt vele modi van 3D-printen met behulp van machines voor verschillende prijsniveaus heeft omarmd, is de verkoop van professionele printers de afgelopen kwartalen uitzonderlijk sterk geweest - geïllustreerd door sterke verzendingen van het 3D-platform NextDent en EnvisionTEC's One line. Marktleiders zoals 3D Systems en Stratasys hebben hun focus op deze Professional-prijsklasse vernieuwd en hebben de afgelopen jaren onder andere Ultimaker en Formlabs laten domineren. Het segment kende een daling op korte termijn in Q2 2019 met zendingen die met 7 procent daalden op jaarbasis, maar dit was meer een kwestie van de supply chain dan vanwege de verminderde vraag. Hoewel een van de segmentleiders, Formlabs, de laatste tijd moeite heeft om nieuwe producten op de markt te brengen, begon de afzet in het derde kwartaal weer op het goede spoor te komen.

Design prijsklasse

De verkoop van eenheden in dit segment wordt al lang gedomineerd door drie van de oudste spelers op de markt (Stratasys, 3D Systems en EnvisionTEC), maar de afgelopen kwartalen hebben HP het veld betreden en bijgedragen aan een toename van 11% in verzendingen in Q2 2019 - en een nog sterkere stijging van de printerinkomsten met + 26%. De nieuwe 3D-kleurenprinters van HP presteerden bijzonder goed in deze periode.

Industrial prijsklasse

De afzet van industriële printers steeg slechts + 4% in Q2 2019 en slechts + 5% in 1H 2019, maar historisch gezien komt meer dan 30% van de zendingen van deze categorie in het vierde kwartaal. Belangrijke verticals zoals de Europese automobielsector zijn momenteel zwak - zoals blijkt uit de verzending van -18% minder metaalpoederbedfusieprinters in Q2 2019 dan in het jaar ervoor - en velen wijzen op langzame verkoop op deze markt als een belangrijk probleem . Andere verticals zijn echter nog steeds sterk en de vooruitzichten voor het jaar blijven positief. Zendingen industriële printers op de Chinese binnenlandse markt waren bijzonder sterk in 1H 2019, en de nieuwe subklasse van goedkopere metalen 3D-printoplossingen van Desktop Desktop en Markforged hebben deze klasse dit jaar ook ondersteund.

Bottom-up voorspellingen voor het tweede halfjaar van 2019 bevatten een sterke groei van Industrial in het vierde kwartaal. Design en Professional met de Professional-klasse laten een jaarlijkse groei zien van meer dan 15 procent. De industriële en designmarkten zijn samen goed voor 79% van de huidige wereldwijde printerinkomsten, waarbij 59% van de totale omzet wordt gedaan door de top vijf marktleiders.

 

Terug naar nieuws overzicht