Nationale Recycle Week van start met campagne 'Iedereen Recyclet'
14-10-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Nationale Recycle Week van start met campagne 'Iedereen Recyclet'

De Nationale Recycle Week is vandaag van start gegaan met de campagne 'Iedereen Recyclet'. Een week lang doen producenten, winkeliers, bouwmarkten, supermarkten, elektro-retailers, kringloopwinkels, gemeenten en inzamelinstanties een oproep aan iedereen die op het werk of thuis nog oude apparaten heeft rondzwerven om deze (als ze niet meer gerepareerd kunnen worden) weg te brengen naar één van de gemeentelijke milieustraten of 10.000 inzamelpunten in Nederland.

Staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat trapt de Nationale Recycle Week zelf af en roept iedereen op zijn oude elektrische apparaten, mobiele telefoons en verlichting in te leveren bij een van de vele inzamelpunten. Op het ministerie kunnen de medewerkers zelf het goede voorbeeld geven, door hun oude elektrische apparaten, verlichting en telefoons in te leveren in de speciaal geplaatste inzamelbakken op het ministerie.

Groeiende berg elektronica-afval

Dat er speciaal een week georganiseerd moet worden om burgers extra te attenderen op verantwoorde inzameling, onderstreept de urgentie van de alsmaar groeiende berg kapotte elektronica en verlichting die blijft liggen of in de grijze vuilnisbak verdwijnt. Indien apparaten niet goed worden geryclet is die slecht voor het milieu, staat dit het herwinnen van kostbare grondstoffen in de weg en kunnen componenten niet worden hergebruikt voor andere apparaten, stelt de organisator van de week Heel Holland Recyclet.

Jan Kamminga, voorman van Heel Holland Recyclet benadrukt: "Met het correct inleveren van je eigen e-waste begint de positieve impact die iedereen als individu kan hebben op het milieu en de klimaatverandering. Elke keer als je een elektrisch apparaat of kapotte lamp bij een inzamelpunt inlevert zorg je ervoor dat die spullen niet gewoon bij het reguliere afval verbrand worden en dat je bijdraagt aan het hergebruik van waardevolle grondstoffen (waaronder edelmetalen), denk aan goud dat in mobiele telefoons zit. En dat vermijdt dat we onze aarde onnodig moeten belasten met de winning van nieuwe grondstoffen. Daarom zeggen we in de campagne: 'Iedereen recyclet'. Niet alleen omdat het moet, maar ook omdat iedereen het kan."

Radio, billboards en andere acties

De overkoepelende campagne is te beluisteren op radio, te zien op billboards, posters en wordt geactiveerd met diverse acties georganiseerd vanuit de individuele initiatiefnemers van Heel Holland Recyclet. Alle initiatiefnemers eisen zelf ook een week lang de aandacht op van consumenten. Van algemene voorlichtingsvideo’s op social media over het herwinnen van kostbare grondstoffen uit kapotte apparaten, over het recyclingproces van afgedankt apparaat naar een nieuw product (Stichting RTA), tot een gratis educatief kaartspel over de e-waste inzamelpunten in Nederland als je minimaal 3 kapotte lampen inlevert (Lightrec/Wecycle).

"Er staat een fijnmazig inzamelnetwerk. Het handelingsperspectief voor consumenten is er. Nu nog bij iedereen het bewustzijn en gewoon doen! Daar ligt de winst om ons huidige inzamelingspercentage van 49% omhoog te krijgen naar de Europese 65% die we van alle apparaten die jaarlijks op de markt komen wettelijk moeten terughalen en verwerken", aldus Jan Kamminga.

Meer informatie over de acties die onderdeel uitmaken van de campagne is hier beschikbaar. 

Terug naar nieuws overzicht
Hardware