Martijn Kregting - 27 oktober 2019

Tecknoworks ondersteunt analyseplatform voor snelle diagnostiek

Een snelle ademanalyse met een elektronische neus (e-nose) kan voorspellen of dure en ingrijpende immuuntherapie nut heeft voor een longkankerpatiënt. Dat toont nieuw onderzoek van Rianne de Vries (Amsterdam UMC) en Mirte Muller (AvL) onder leiding van hoogleraar longziekten Michel van den Heuvel (Radboud UMC). De accuraatheid van de ademanalyse is volgens de studie 85 procent. IT-dienstverlener Tecknoworks ondersteunt Breathomix bij de ontwikkeling van het analyseplatform van deze vernieuwende techniek.

Tijdens een PhD-traject bij het Amsterdam UMC kwam Tecknoworks Nederland-CEO Maurik van den Heuvel in aanraking met wetenschappers die bezig waren met de ontwikkeling van wat BreathBase zou worden: een analyse-platform dat direct de e-nose sensor data opslaat, weergeeft en analyseert om zo binnen 1 minuut een diagnostisch antwoord terug te geven aan de gebruiker. Deze diagnostische antwoorden worden gegenereerd op basis van geavanceerde signaalanalyse en machine learning algoritmes die ontwikkelt zijn door Breathomix.

Op tijd een juiste diagnose stellen is bij veel mensen met luchtwegklachten een probleem, waardoor de juiste behandeling vaak laat en soms te laat kan worden gestart. De e-nose in combinatie met het BreathBase platform kan dit proces versnellen en maakt tevens therapie op maat (‘personalized medicine’) mogelijk door nauwkeurig te voorspellen of een patiënt wel of geen baat heeft bij een bepaald type medicijn. Dit is al revolutionair, maar heel bijzonder is dat deze oplossing real-time door een arts kan worden ingezet.

Van den Heuvel: “De onderzoeksgroep van het Amsterdam UMC had een partner nodig die verstand had van het naar de cloud brengen en schaalbaar maken van een AI-gebaseerde oplossing. Ik liep al rond in de wetenschappelijke sector en kon zo een brug slaan tussen wetenschap en praktijk. Sinds die tijd werken we samen en levert Tecknoworks haar expertise als IT-dienstverlener aan het Breathomix.” Op termijn moet de BreathBase-oplossing voor veel meer vormen van snelle, nauwkeurige en laagdrempelige diagnostiek ingezet gaan worden.

Creatieve, innovatieve kant ontwikkelproces

De ontwikkeling van BreathBase is volgens Van den Heuvel een goed voorbeeld van de manier hoe Tecknoworks organisaties in onder meer de gezondheidszorg ondersteunt op het gebied van applicatie-ontwikkeling en business analytics. Daarbij staat de creatieve, innovatieve kant van het ontwikkelproces centraal.

“Bij innovatie gaat het vooral om het optimaal ondersteunen van gebruikersprocessen, het toevoegen of weglaten van functionaliteiten om een oplossing beter te maken. Natuurlijk nemen we de hardware wel mee. Zo kijken we samen met Breathomix en haar hardwareleverancier Evalan naar hoe we de e-nose in combinatie met het analyse-platform BreathBase in plaats van in het ziekenhuis ook praktisch bij een huisarts kunnen implementeren. Maar het gaat uiteindelijk om de functionaliteit.”

Tecknoworks en Breathomix (waar Van den Heuvel aandeelhouder en CEO is en technisch geneeskundige Rianne de Vries COO) hebben veel steun gehad van Microsoft in het snel en robuust adopteren van nieuwe technologie uit hun stal. Van den Heuvel: “Dat was heel waardevol. We streven ernaar mede door hun hulp binnen 18 maanden de eerste klinische applicatie op de markt te hebben en dat is in heel snel in de medische wereld.”

Gepersonaliseerde geneeskunde

Wereldwijd is er een dringende en groeiende behoefte om vroege diagnose en behandelstrategieën te verbeteren. De BreathBase-oplossing is bedoeld om aan deze vraag naar gepersonaliseerde geneeskunde te voldoen door de niet-invasieve diagnostiek voor kanker, infectieziekten en ontstekingsziekten te verbeteren die op het kantoor van de arts kunnen worden gebruikt.

Zeer recent publiceerden het Radboud UMC, Antonie van Leeuwhoek ziekenhuis en Amsterdam UMC dat een eNose kan voorspellen welke longkankerpatiënten op immunotherapie zullen reageren (in zowel een training- als validatie set van patiënten). Dit lijkt de waarde van eNose-analyse in de praktijk goed aan te geven, aldus de studie.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!