Witold Kepinski - 21 oktober 2019

Canalys: reseller business overtreft die van system integrators

Canalys: reseller business overtreft die van system integrators image

Resellers zoals VAR's en service providers worden sterker en kundiger. Volgens analist Canalys passeren ze daardoor als ‘channel community’ grote system integrators als Accenture, Capgemini en andere partijen (die veelal afkomstig zijn uit India). Daarnaast ziet Canalys de trend dat public cloud providers als Microsoft Azure, AWS en Google zich meer laten gelden in het reseller landschap, zo vertelde CEO van Canalys Steve Brazier op Canalys Channels Forum in Barcelona.

Ruim duizend Europese channel kopstukken waren in Barcelona aanwezig, onder wie ook de kopstukken van Nederlandse resellers. Brazier zei dat grote resellers vooral door hun lokale en Europese rol de wereldwijde system integrators ontgroeid zijn, en deze zelfs 'outperformen'. “Dat komt doordat resellers klanten succesvol helpen in hun digitale transformatie. Veel grote resellers hebben daardoor hun marketcap verdubbeld of zelfs verdrievoudigd.” Brazier baseert zich op de uitstekende prestaties van veel wereldwijde resellers in de afgelopen twaalf jaar. “Partijen als Bechtle, SoftwareOne, Insight, CDW, Computacenter, Axians en anderen hebben financieel uitzonderlijk goed gepresteerd.”

Google

De markt voor public cloud wordt gedomineerd door Azure en AWS, maar Google Cloud is bezig met een inhaalslag. “Google Cloud neemt binnen twaalf maanden ten minste één hardware- en/of softwareleverancier over”, denkt Brazier. Deze voorspelling volgt op brede en voortdurende speculaties dat Google Cloud een acquisitie wil doen. In de wandelgangen van het Canalys-event werd vaak de naam van hyperconverged speler Nutanix genoemd. Google heeft een goed gevulde oorlogskas en de opbouw van een channel community is voor Google uiterst relevant. En bovendien: ook Microsoft en AWS zijn succesvol geworden door samen te werken met channel partners.

Toch viel uit de woorden van Sammy Zoghlami, SVP van Nutanix EMEA, op te maken dat een overname door Google niet vanzelfsprekend is. Volgens Zoghlami zou zo'n acquisitie de openheid en de samenwerking met andere aanbieders van public cloud en met IT-leveranciers onder druk zetten.

AWS

Brazier zei verder te verwachten dat Amazon Outposts in de VS en West-Europa binnen drie jaar tot de top vier zal behoren van lokale server leverancier voor on-premises serveromgevingen. Hiermee biedt AWS een hybrid cloud server toepassing door AWS services lokaal of via een VMware Cloud uit te voeren. Hierbij ligt de rol van channel partners centraal om een AWS Outpost toepassing te beheren dat een alternatief wordt voor Dell Technologies, HPE, Inspur Lenovo en Cisco aldus Brazier.

Cisco en VMware

Een andere voorspelling van Brazier is dat de concurrentie tussen Cisco en VMware in de markt voor software-defined WAN (SD-WAN) zal toenemen. Volgens Brazier heeft Cisco nog bijna vijftig procent van deze markt in handen, maar rukt VMware met zijn NSX-aanbod snel op. “Dit kan leiden tot fricties in de samenwerking tussen Cisco, VMware en Dell Technologies”, aldus Brazier. “Vanwege deze strijd om de SD-WAN-markt zullen de CEO van VMware Pat Gelsinger en die van Cisco Chuck Robbins zeker nog tot 2021 niet meer samen op hetzelfde podium te zien zijn.”

China

Tot slot verwacht Brazier dat China zich nog meer zal laten gelden in de techindustrie. “China groeit verder met zijn cash free economie. China wordt sterker in artificial intelligence (AI), smart cities, microfinance en exascale computing.”

Door: Witold Kepinski

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!