21-10-2019 | door: Redactie

75% Duitsers weigert Facebooks Libra te gebruiken, G7 wil risico’s eerst aangepakt zien worden

Eerder deze week bleek uit een rapport van de G7 dat stablecoins als Facebooks Libra een dreiging vormen voor het wereldwijde financiële stelsel. Dat rapport, dat toen alleen in handen was van de BBC, is nu officieel vrijgegeven.

In het rapport staat dat dergelijke stablecoins niet in werking mogen treden voordat alle relevante juridische en toezichthoudende risico’s zijn aangepakt en zelfs dan is er geen garantie dat ze goedgekeurd zullen worden. In het vrijgegeven rapport is het volgende te lezen: "De G7 is van mening dat geen enkel wereldwijd stablecoin-project van start mag gaan totdat de hierboven beschreven juridische, regelgevende en toezichthoudende uitdagingen en risico’s adequaat zijn aangepakt, door middel van passende ontwerpen en door vast te houden aan regelgeving die duidelijk en evenredig is."

Volgens het rapport bestaan deze risico’s onder andere omtrent witwaspraktijken, terrorismefinanciering, belastingontduiking, privacy, databescherming, marktintegriteit, financiële stabiliteit en het wereldwijde financiële stelsel.

Toch wordt in het rapport ook vermeld dat stablecoins een snelle, betrouwbare en goedkope methode voor zowel binnenlandse als grensoverschrijdende betalingen kunnen zijn alsmede dat ze aantrekkelijk zijn om als oppotmiddel te fungeren.

Duitsers willen geen Libra

In gerelateerd nieuws meldt Cointelegraph Duitsland dat bijna 75% van de 2000 ondervraagde Duitsers boven de 16 weigert om Facebooks Libra te gebruiken.

In het onderzoek, uitgevoerd door Wirtschaftswoche en Creditplus Bank AG, staat dat maar 27% van de geïnterviewde consumenten Libra als betaalmiddel zouden gebruiken. 42% geeft aan Libra te weigeren omdat ze Facebook niet vertrouwen, 31% geeft aan alleen vertrouwen te hebben in door de overheid uitgegeven valuta.

Des te ouder, hoe groter de kans is dat men Libra weigert te gebruiken volgens het onderzoek. Onder 55-plussers gaf 85% aan niets met Libra te kunnen of willen terwijl in de leeftijdsgroep tussen 22 en 34 jaar 42% van de ondervraagden openstaat voor Libra.

Onlangs kondigden bedrijven als Visa, Mastercard en eBay aan dat zij het Libra-project hebben verlaten. PayPal kondigde dat kort daarvoor al aan. Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, verschijnt op 23 oktober voor het Amerikaans Congres over Libra.

Bermuda kondigde onlangs aan samen te werken met Circle zodat men belasting op Bermuda kan betalen met de stablecoin USD Coin (USDC).

Auteur: Kevin Schijven. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Crypto-Insiders.nl

Terug naar nieuws overzicht