Witold Kepinski - 23 oktober 2019

Ericsson boekt groot verlies

Ericsson boekte in het derde kwartaal een verlies van meer dan 600 miljoen euro. Dit wordt veroorzaakt door een voorziening van ruim een miljard dollar voor de omende boetes die in de VS aan de Zweedse telecom- en netwerlleverancier zijn uitgedeeld door de Amerikaanse justitie en beurswaakhond SEC voor schending van de corruptieregels.

De zaak kwam al in 2013 aan het licht, al blijven de exacte details vaag. Sindsdien werkt Ericsson mee met de Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse beurswaakhond en sinds 2015 met het Amerikaanse Department of Justice.50 mensen ontslagenHet gaat om activiteiten van Ericsson in China, Djibouti, Indonesië, Koeweit, Saudi-Arabië en Vietnam waarbij er inbreuken zouden zijn gebeurd op de zakelijke ethische regels en de Amerikaanse Foreign Corrupt Practices Act (FCPA).

Exacte details zijn er niet bekend, behalve dat sommige medewerkers interne controles konden omzeilen waardoor er ongepaste zaken zijn gebeurd. In oktober vorig jaar maakte Ericsson al bekend dat er 50 mensen werden ontslagen door de zaak.

"We moeten erkennen dat het bedrijf in het verleden heeft gefaald en ik kan u verzekeren dat we elke dag hard werken aan een sterker Ericsson waar ethiek en compliance de hoekstenen zijn van onze business," zei CEO Börje Ekholm eerder. "De afgelopen twee jaar hebben we significant geïnvesteerd in onze ethics en compliance programma's."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!