Gartner verwacht lichte stijging van wereldwijde IT-uitgaven

24-10-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Gartner verwacht lichte stijging van wereldwijde IT-uitgaven

De wereldwijde IT-uitgaven bedragen naar verwachting 3,7 biljoen dollar in 2019, een stijging van 0,4% ten opzichte van 2018. De IT-uitgaven trekken naar verwachting weer aan met een voorspelde groei van 3,7%, wat vooral te danken is aan toenemende investeringen in bedrijfssoftware. 

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. "De vertraging van de IT-uitgaven in 2019 zet niet door tot in 2022, ondanks de bezorgdheid over een recessie en het feit dat bedrijven bezuinigen op discretionaire IT-uitgaven", aldus John-David Lovelock, research vice president bij Gartner. Analisten van het onderzoeksbureau bespraken deze week op het Gartner IT Symposium/Xpo opkomende trends die de digitale samenleving en IT-uitgaven drijven.

Compliance met wetgeving

De huidige complexe geopolitieke omgeving heeft compliance met regelgeving bovenaan de prioriteitenlijst van organisaties geplaatst. De totale uitgaven aan beveiliging zijn in 2019 met 10,5% gestegen, terwijl de investeringen in cloudbeveiliging de komende jaren naar verwachting met 41,2% stijgen. "Het gaat er niet alleen om kwaadwillenden buiten te houden", aldus Lovelock. "Het gaat ook om de groeiende noodzaak om te voldoen aan de tarieven en het handelsbeleid, intellectuele eigendomsrechten en ook de vele en soms overlappende privacywetten".

worldwide-it-spending-2019-2021.png

Ondanks de aanhoudende handelsoorlog met China stijgen de Amerikaanse IT-uitgaven in 2019 naar verwachting met 3,5%. De IT-uitgaven in China stijgen naar verwachting met 0,1%. "De importheffingen hebben nog geen direct effect op de IT-uitgaven", aldus Lovelock. "Als de importheffingen worden uitgebreid tot apparaten zoals pc's en mobiele telefoons, zullen we waarschijnlijk zien dat fabrikanten van leverancier veranderen om de kosten te minimaliseren en hun technologie buiten China te laten maken."

Scherpste daling op devices markt

De devices-markt laat in 2019 de scherpste daling van de uitgaven van alle segmenten zien van 5,3% ten opzichte van 713 miljard dollar in 2018. Naar verwachting kent deze markt in 2020 echter een bescheiden groei van 1,2%. "Net als bij de manier waarop consumenten een drempel hebben bereikt voor het upgraden naar nieuwe technologie en toepassingen, moeten technologie-algemeen directeuren en productmanagers alleen investeren in de volgende generatie producten die hen helpen een echt technologiebedrijf te worden", zegt Lovelock.

De groei van de IT-uitgaven wordt gedreven door het feit dat de rest van de wereld zijn achterstand op de cloudinvesteringen inhaalt. De VS is leidend op het gebied van cloudadoptie en neemt meer dan de helft van de wereldwijde uitgaven voor de cloud voor rekening. In sommige gevallen lopen landen die Gartner volgt één tot zeven jaar achter op het gebied van cloudadoptiepercentages. "Het land dat direct achter de VS staat op het gebied van cloudbestedingen is het Verenigd Koninkrijk, dat slechts 8% uitgeeft aan openbare clouddiensten. Een interessante uitschieter is China, dat van alle landen de grootste groei van cloudbestedingen kent. Hoewel China het uitgavengat aan het dichten is, zal het in 2023 nog niet het niveau van de VS hebben bereikt."

Digitale leiders investeringen in de cloud

Gartner voorspelt dat organisaties die een hoog percentage van de IT-uitgaven aan de cloud besteden in de toekomst uitgroeien tot de erkende digitale leiders. "De meeste bedrijven worden betrapt op pogingen om kosten te besparen of te investeren in groei, maar de best presterende organisaties doen beide. Een belangrijke uitdaging voor de sector is hoe organisaties gelijktijdig als traditioneel bedrijf en als technologiebedrijf kunnen opereren", zegt Lovelock. "Deze 'en' dilemma's zullen de toekomstige trends in de IT-uitgaven in de toekomst sturen.

Een gedetailleerde analyse van de vooruitzichten voor de IT-industrie is beschikbaar in het gratis webinar 'IT Spending Forecast, 3Q 2019 Update: The Next Generation of Cloud'.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud