Palo Alto Networks en Europol breiden samenwerking rond aanpak cybercrime uit

25-10-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Palo Alto Networks en Europol breiden samenwerking rond aanpak cybercrime uit

Palo Alto Networks en Europol breiden hun samenwerking uit om cybercriminaliteit aan te pakken en de digitale veiligheid voor Europese burgers, bedrijven en overheden te verbeteren. De partijen hebben een memorandum van overeenstemming (MoU) ondertekend.

De overeenkomst bouwt voort op de eerdere samenwerking tussen Palo Alto Networks en Europol's European Cybercrime Centre (EC3) van de afgelopen drie jaar. De vernieuwde samenwerking omvat het uitwisselen van gegevens over bedreigingsinformatie en details van trends in cybercriminaliteit, evenals technische expertise en optimale werkmethoden.

Threat intelligence

Centraal in de inspanning staat de uitwisseling van cyberdreiging-onderzoek van Palo Alto Networks Unit 42, het threat intelligence team van het bedrijf. De analisten werken aan het opsporen en documenteren van nieuw gedrag van tegenstanders, malwarefamilies en aanvalscampagnes over de hele wereld. Unit 42 helpt organisaties ook zichzelf te verdedigen tegen de nieuwste cyberdreigingen door playbooks te delen met inzicht in de verschillende tools, technieken en procedures die bedreigingsactoren gebruiken.

Palo Alto Networks werkt sinds begin 2017 actief samen met Europol als lid van EC3s Internet Security Industry Advisory Group. Via deze groep neemt het bedrijf deel aan regelmatige vergaderingen met Europol-onderzoekers om beveiligingsuitdagingen in verband met cybercriminaliteitstrends te bespreken en inzicht te delen in de aanpak ervan. De betrokkenen werken ook samen bij het uitvoeren van gezamenlijke preventie- en bewustmakingscampagnes.

'Meer impact door samen te werken'

Greg Day (foto), vice-president en chief security officer, EMEA, Palo Alto Networks: "Cyberdreigingen zijn niet gebonden aan grenzen, dus als het erop aankomt kunnen we het ons niet veroorloven ons te isoleren. Een internationale samenwerking - zoals deze - is belangrijk omdat we veel meer impact kunnen hebben door samen te werken."

"We streven ernaar een wereld te bouwen die elke dag veiliger en beter beveiligd is dan de vorige, dus we kijken ernaar uit om de komende jaren nog nauwer samen te werken met Europol om onderzoek en handhavingsinspanningen te ondersteunen om dit doel te bereiken."

'Samenwerking is cruciaal'

Het hoofd van Europols Europese cybercriminaliteitscentrum, Steven Wilson, voegt toe: "De nauwe samenwerking tussen wetshandhavingsinstanties en de wereldwijde industrie is cruciaal om de toenemende dreiging die criminelen vormen voor de veiligheid van cyberspace effectief tegen te gaan. We zijn ervan overtuigd dat samenwerking met de toonaangevende bedrijven in de cyberwereld de toolbox van de wereldwijde coalitie tegen cybercriminaliteit aanzienlijk zal verrijken. Dit soort samenwerking is de meest effectieve manier om het digitale leven van burgers en bedrijven te beschermen."

Terug naar nieuws overzicht