De 4 grootste mythes rondom netwerkaudio ontkracht

26-10-2019

De 4 grootste mythes rondom netwerkaudio ontkracht

Netwerkaudio bezorgt mij en mijn collega's een déjà vu-gevoel. Waarom? Omdat het ontwikkelingstraject en de uitrol naar de markt opvallend veel lijkt op die van netwerkvideo van zo'n twintig jaar geleden.

Rond 2001, de hoogtijdagen van de analoge bewakingscamera en digitale videorecorder (DVR), waren er veel grote spelers op de markt. Axis kwam als nieuwkomer met een volledig nieuwe technologie en de boodschap dat dit het beveiligingslandschap voor altijd zou gaan veranderen. U kunt zich voorstellen dat het een zware strijd was om distributeurs, integrators en eindgebruikers ervan te overtuigen dat netwerkvideobewaking een revolutie in de sector teweeg zou brengen. Veel van die weerstand was gebaseerd op misvattingen over de technologie, wat het zou gaan kosten en opleveren.

'Fast forward' naar 2019. De netwerkvideo-revolutie is een voldongen feit. Meer dan 85 procent van de omzet in videobewaking komt van IP-gebaseerde oplossingen (camera's, videomanagementsystemen en netwerkvideorecorders), terwijl de verkoop van analoge en DVR-technologie snel afneemt. Kijken we naar de reden van deze verschuiving, dan werd deze niet gedreven door lagere kosten, maar eerder door veel betere prestaties, toegevoegde waarde en een hogere ROI voor de klant.

Zoals we weten, staat de technologische ontwikkeling nooit stil. De industrie staat aan de rand van een nieuwe revolutie: de confrontatie tussen traditionele analoge audiosystemen en nieuwe intelligente netwerkaudio-oplossingen.

Netwerkaudio in een notendop

Een netwerkaudiosysteem is een complete oplossing in één product. Naast de luidspreker bevat het systeem ingebouwde intelligentie, een equalizer, versterker, mixer, digitale signaalprocessor, microfoon en voeding. Het kan verbinding maken met netwerken en audio streamen via een PoE-poort. Bovendien wordt het systeem geleverd met ingebouwde SIP-ondersteuning voor eenvoudige integratie met een VoIP-telefoonsysteem van een klant, bijvoorbeeld voor publieke aankondigingen.

Deze netwerkaudio-oplossingen zijn gebaseerd op open standaarden, zodat ze eenvoudig kunnen worden geïntegreerd met verschillende subsystemen (zoals een bewakingssysteem) en software van derden. Dit maakt de systemen toekomstbestendig en in staat om nieuwe aanbieders van bijvoorbeeld muziekstreaming te ondersteunen wanneer deze op de markt komen.

De 4 mythes die u niet moet geloven

Zoals ik eerder aangaf, is scepsis over nieuwe IP-technologie niets nieuws. Ik hoor vaak dit soort opmerkingen: 'Als netwerkaudio zo goed is, waarom springen de grote analoge spelers hier dan niet op in?'. Het antwoord is vrij eenvoudig. De gevestigde orde brengt zelden verandering. Het verstoort hun ecosystemen – denk aan hun supply chain, distributiekanalen en integrators. Daarnaast is het voor deze partijen niet per definitie een groeikans, omdat ze hetzelfde klantenbestand zouden gebruiken, waarbij de omzet simpelweg verschuift van de ene technologie naar de andere.

Als we verandering in het audiolandschap willen versnellen, moeten we de mythes ontkrachten die acceptatie van een intelligent netwerkaudiosysteem in de weg staan. Hieronder benoem ik de vier grootste.

#1 – Netwerkluidsprekers zijn te duur

Bij het bepalen van de kosten moeten we naar het hele systeem kijken. Een goede analoge luidspreker voor professioneel gebruik kost zo'n € 90. Maar tel daarbij nog talloze verborgen kosten op: bekabeling, arbeid en aanvullende apparatuur, zoals versterkers, mixers en equalizers voor het centraal beheren van de technologie.

Een netwerkluidspreker kost normaliter tussen de € 400-€ 550. Gelet op het open karakter van netwerkaudio is een netwerkluidspreker daarentegen ontworpen om mee te liften op de bestaande analoge infrastructuur, dus zijn er vaak geen of nauwelijks extra investeringen nodig voor bekabeling en arbeid om deze te koppelen.

De netwerksystemen zijn vooraf geconfigureerd en werken 'out-of-the-box'. Het enige wat u nodig heeft om een netwerkaudiosysteem te draaien, is een computer en software. Bovendien kunt u het systeem vanaf iedere locatie met een netwerkverbinding bedienen, waardoor eindgebruikers de flexibiliteit hebben om het systeem lokaal, regionaal of vanuit een centrale locatie te beheren.

#2 – Netwerkluidsprekers hebben niet dezelfde hoge geluidskwaliteit als analoge luidsprekers

Intelligente netwerkaudiosystemen zijn in feite complete geluidssystemen die speciaal zijn ontworpen voor het afspelen van muziek van hoge kwaliteit en kristalheldere spraak, of het nu om live of geplande aankondigingen gaat. Ook neemt bij netwerkaudiosystemen de geluidskwaliteit niet af vanwege de kwaliteit of lengte van de kabel, een veelvoorkomend probleem bij een analoog systeem.

Bijkomend voordeel van deze netwerkoplossing is de zelfmonitoring. Iedere luidspreker test zichzelf regelmatig door een testtoon door het systeem te sturen, die wordt opgepikt door de ingebouwde microfoon. Hiermee kan ook worden gecontroleerd of alles naar behoren werkt en of het volume op het juiste niveau is ingesteld. Dit is een aanzienlijke verbetering in vergelijking met analoge luidsprekers, waarbij de enige manier om er zeker van te zijn dat de verbinding werkt en de geluidskwaliteit goed is, kan worden getest door iemand naar de luidspreker te sturen om te luisteren.

#3 – Netwerkaudiosystemen zijn niet geschikt voor grote ondernemingen

Netwerkaudiosystemen zijn zeer schaalbaar en gemakkelijk aan te passen, waardoor ze ideaal zijn voor implementatie in (grote) bedrijven. Gebruikers kunnen gemakkelijk individuele luidsprekers aan het netwerk toevoegen of verwijderen wanneer de behoeften veranderen en audio centraal via het netwerk programmeren en plannen, waarbij zelfs timing en volume kan worden aangepast.

Eenvoudig zonebeheer maakt netwerkaudiosystemen nog interessanter. Voor bijvoorbeeld een onderwijsinstelling zou in de meest ideale situatie ieder klaslokaal een eigen zone zijn, maar met verouderde analoge technologie is dit moeilijk te realiseren: om op die schaal aparte zones te creëren, zijn vele verbindingen en technische onderdelen nodig, nog los van het gecompliceerde ontwerp en bijbehorende instellingen. Erg kostbaar, maar niet als u gebruikmaakt van netwerkaudio.

Omdat netwerkluidsprekers intelligente en programmeerbare apparaten zijn, ieder met een eigen IP-adres, kunnen ze afzonderlijk of in zones worden geadresseerd en bestuurd. Handig voor retailomgevingen, waar verschillende soorten achtergrondmuziek kunnen worden afgespeeld voor een optimale customer experience. Of door live of opgenomen aankondigingen naar één of meerdere zones te sturen, wanneer een mededeling van een schooldirecteur alleen relevant is voor leerlingen van bepaalde klassen.

Als het gaat om het afspelen van muziek, bieden intelligente netwerkaudiosystemen gebruikers een breed scala aan opties. Ze kunnen gebruikmaken van de vooraf geïnstalleerde audiosoftware, een eigen afspeellijst maken via een streamingdienst of van lokale afspeellijsten op een SD-kaart in één van de audioapparaten.

#4 – Netwerkaudio heeft zich als technologie nog niet bewezen

Hoewel intelligente netwerkaudiosystemen nog maar een paar jaar bestaan, krijgen ze al een aanzienlijke grip op de markt. In eerste instantie als aanvulling op bestaande beveiligingssystemen, waarmee live en opgenomen aankondigingen kunnen worden uitgezonden om indringers af te schrikken. Door naast publieke aankondigingen nu ook achtergrondmuziek als functionaliteit toe te voegen, worden netwerkaudiosystemen veelzijdiger.

Enorm onaangeroerd marktpotentieel

Van home cinema tot concertzalen en grote winkelcentra – de markt voor audio is ontzettend breed. Binnen dat spectrum bieden publieke aankondigingen, achtergrondmuziek en audio voor beveiliging enorme kansen voor een miljoenenomzet. Kijkt u naar de plafonds op luchthavens, in winkels of scholen, dan zal de hoeveelheid speakers u verbazen. Gelet op het feit dat deze omgevingen nog voornamelijk worden aangestuurd door analoge technologie, maakt het een zeer kansrijke markt voor resellers, distributeurs en integrators.

Bent u een integrator van videobewaking? Kijk dan ook naar uw bestaande klantenbestand. Netwerkaudio is een geweldig upsell-product om een videobewakingssysteem van een klant te verbeteren of een analoog audiosysteem te vervangen. De schaalbaarheid van netwerkaudio maakt het een ideale oplossing voor hotels, ziekenhuizen, onderwijsinstellingen en distributiecentra, die veelal op zoek zijn naar een betrouwbaar en gemakkelijk te beheren audiosysteem. De flexibiliteit van zo'n systeem is daarnaast bijzonder geschikt voor retailketens, die de customer experience van hun klanten willen verbeteren met eenvoudig zonebeheer, passende achtergrondmuziek en tijdige mededelingen.

Hoe ziet het nieuwe audiolandschap eruit?

Net als bij netwerkvideo zal netwerkaudio de markt ontregelen. Steeds meer nieuwe leveranciers, distributeurs en partners zullen de markt betreden. En het veranderende landschap zal leiden tot nieuwe relaties tussen integrators en hun klanten, waarbij vertrouwde partners hun klanten nieuwe of additionele diensten kunnen bieden.

Omdat IP-technologie zich inmiddels verder heeft ontwikkeld, zal het audiolandschap sneller veranderen dan bij netwerkvideo het geval was. Wat mij betreft is het omarmen van deze nieuwe ontwikkeling dan ook essentieel voor het succes in uw markt.

Door: Ernst Westerhoff, Business Development Manager bij Axis Communications

Terug naar nieuws overzicht