Witold Kepinski - 30 oktober 2019

Beter inzicht in financiele performance en liquiditeit MKB bedrijven

Beter inzicht in financiele performance en liquiditeit MKB bedrijven image

Van triple A tot D: Nederlandse MKB-bedrijven (vanaf 10 miljoen euro omzet) krijgen voortaan een beoordeling van Moody’s, in samenwerking met Euler Hermes. In één oogopslag is daarmee te zien hoe financieel gezond een MKB-bedrijf is. Moody’s beoordeelt wereldwijd de kredietwaardigheid van landen, banken en grote concerns.

De naam van de rating is ‘TRIBRating’. Het beoordeelt de kredietwaardigheid van MKB-bedrijven. Ook in andere landen is deze rating inmiddels van kracht (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland). Moody’s en Euler Hermes gaan de TRIBRating wereldwijd voor alle MKB-bedrijven hanteren.

Nieuwe klant

“Eén standaardbeoordeling voor alle MKB-bedrijven in de wereld is een belangrijke stap voorwaarts om marktpartijen consistentie en transparantie te bieden”, aldus Johan Geeroms (foto), Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland. “Als er een nieuwe klant aanklopt bij een bedrijf, dan wil een ondernemer als eerste weten of het een betrouwbare partij is die aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Dat is met deze nieuwe rating meteen duidelijk.”

Voor de export is TRIBRating een instrument waar lang naar uitgekeken is, zo stelt Geeroms. “De kredietrisico-niveaus zijn nu eenvoudig te vergelijken. Dit was voorheen alleen mogelijk voor de grootste bedrijven.”

Financieel voordeel

Geeroms noemt nog een belangrijk voordeel: “Heb je als MKB-bedrijf een A-status dan kun je bij de bank goedkoper geld krijgen dan een bedrijf met een C-status. Financieel voordeel dus. Ook gaan er deuren open die anders gesloten blijven. Een positieve rating biedt toegang tot een ??breder scala aan financieringsbronnen.”

De TRIBRating is gebaseerd op de standaard-beoordeling die Moody’s hanteert:

AAA : uitstekende kredietkwaliteit

AA: hoge kredietkwaliteit

A: goede kredietkwaliteit, kan op lange termijn verslechteren bij tegenvallende economische omstandigheden.

BBB: voldoende kredietkwaliteit, zal op lange termijn verslechteren bij tegenvallende economische omstandigheden

BB : voldoende kredietkwaliteit, meevallende economische omstandigheden zijn nodig om op lange termijn te kunnen blijven betalen

B: voldoende voor korte termijn, lange termijn onzeker

CCC : slechte kwaliteit, kans op faillissement reëel

CC: slechte kwaliteit, kans op overleven is klein

C : slechte kwaliteit, kans op overleven is zeer klein

D : failliet

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!