Insight helpt cloud doelmatig in te zetten

31-10-2019 | door: Teus Molenaar
Deel dit artikel:

Insight helpt cloud doelmatig in te zetten

Cloud computing heeft de sleutelrol de komende jaren voor bedrijven om concurrerend te zijn. Wolfgang Ebermann (foto links), EMEA President van Insight, onthult dit gegeven uit een Europese studie onder IT-beslissers. “Maar cloud kan ook snel ontaarden in een kostenpost. Je hebt slimme partners nodig om het in goede banen te leiden”, zegt hij tijdens bijeenkomst Higher Ground in Halfweg.

Evenementengebouw SugarCity (de vroegere suikerfabriek) is goed gevuld. Elk jaar komen er meer klanten en partners af op de bijeenkomst. Zij laten zich voorlichten over de plannen die Insight heeft voor de komende jaren en horen de uitleg aan van de technologiepartners van Insight. In zijn openingswoord geeft Rogier Stolk aan dat de nadruk ligt op hoe organisaties in de nabije toekomst werken. Hij is sinds januari 2019 Country Manager van Insight Nederland.

Dit jaar zijn er vijf tours ingericht langs de leveranciers. De thema’s zijn ‘Insights through data’, ‘Your ideal workspace’, ‘Innovating starts with cloud’, ‘Expert tips in supply chain optimization’ en ‘Managing security in the digital era’. Volgens Karen McLaughlin, VP Services bij Insight EMEA, zijn deze onderwerpen gekozen, omdat de rol van IT verandert. Zij verwijst hierbij naar het boek uit 2013 ‘The Phoenix Project’ van schrijver Gene Kim dat door veel mensen in het publiek is gelezen, blijkt bij hand opsteken. “Ook Insight is als gevolg van de gewijzigde rol van IT veranderd. Wij zijn gegroeid van een traditionele reseller naar een bedrijf dat ook diensten levert. Wij investeren in diensten die helpen cloudgebruik te beheren.”

Richard de Fijter, CIO bij zorginstelling Reinier van Arkel , vertelt eerder dat zijn organisatie (12 locaties, ong. 1800 medewerkers) Insight als sparringpartner gebruikt bij haar ‘reis naar de cloud’. “Wij gaan geheel naar de cloud en daarbij beschouwen wij Insight als een trusted advisor”, aldus De Fijter.

Modernisering

Vrijwel alle bedrijven zijn bezig met modernisering van hun IT-landschap, inclusief het datacenter, zegt Ebermann. Hij haalt de uitkomsten aan van de Insight Intelligent Technology Index 2019, een onderzoek onder duizend IT-beslissers in negen Europese landen, waaronder Nederland. Meer dan zestig procent is bezig met modernisering, waarbij een groot deel kiest voor cloud computing. “We zien dat Nederland, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk vooroplopen met cloudgebruik. 42 Procent zegt dat cloud een sleutelrol vervulde de afgelopen twee jaar. Daar is veel in geïnvesteerd.”

Stolk voegt eraan toe dat in Nederland ook banken de cloud meer en meer toepassen. “Ze willen liefst alles op één platform.”

Ebermann verklaart de drang naar modernisering mede doordat Microsoft heeft aangekondigd te stoppen met de ondersteuning van Windows 7 en SQL Server 2008 in 2019. “Er is druk om die workloads naar de cloud te brengen”, meent hij.

Wie precies wil weten hoe het zit met zijn huidige IT-landschap kan terecht bij Insight. “Wij hebben gereedschap ontwikkeld dat een inventaris kan maken, zowel van de gebruikte technologie als van de bijbehorend licenties. Dit helpt om te bepalen wat wanneer het beste naar de cloud kan. Daar kunnen wij ook bij helpen, evenals bij het beheer van cloudomgevingen. Eventueel in samenwerking met een derde partij. Je ziet nu dat veel organisaties een tweede datacenter in gebruik hebben als back-up, maar zon mirror-site is erg kostbaar. Je kunt beter een back-up in de public cloud maken.”

Data begrijpen

Stolk zegt dat 53 procent van de ondervraagden meent dat machine learning en kunstmatige intelligentie (AI) voor de komende tijd doorslaggevende technologieën zijn. “Je ziet dat bijvoorbeeld bij het gebruik van chatbots. Kostreductie speelt hier een rol. Organisaties beschikken over steeds meer data. Wij moeten helpen om deze data te begrijpen.”

Het World Economic Forum schat dat de wereld in 2025 elke dag 463 exabytes aan gegevens zal creëren. Het is zaak om dit tegen zo laag mogelijke kosten te beheren. En om er nuttige informatie uit te halen. Data zullen verspreid zijn over het eigen datacenter, in de publieke cloud, op end points en edge-toepassingen. “Organisaties zullen de juiste strategie voor datamanagement moeten ontwikkelen om al die informatie te huisvesten, beschermen en te beheren. In toenemende mate vragen zij ons hen daarbij te helpen”, aldus Ebermann.

De studie geeft aan dat vooruitkijkend 55% gelooft dat AI en machine learning de toekomst van IT het meest zullen beïnvloeden.

Beveiliging

Een versnipperde omgeving brengt complexiteit met zich mee. IT-professionals zijn zich terdege bewust van deze uitdaging. Ze noemen databeveiliging en –bescherming de belangrijkste uitdaging die betrekking heeft op het wereldwijd managen van de behoeften van datacenters en meer dan de helft (54%) zegt dat datamanagement en governance een topuitdaging vormen voor het beheer van

wereldwijde IT-activiteiten.

Het is aardig om te zien wat de respondenten antwoorden op de vraag welke technologieën cruciaal zijn voor innovatie: advanced analytics (46%), cloud (42%), AR/VR en andere experience technologieën (38%), mobile (33%), samenwerkingstechnologieën (32%) en Internet of Things (31%). “In al deze technologieën hebben wij de afgelopen jaren flink geïnvesteerd; in kennis over de technologie en over de toepassing ervan binnen bedrijfsprocessen. Zo is de overname van het Nederlandse Caase.com twee jaar geleden erg belangrijk geweest voor ons. Dat heeft ons de Digital Workspace gebracht, een samenwerkingstechnologie gebaseerd op Office 365. We hebben de Digital Workspace nu beschikbaar gesteld in heel Europa”, vertelt Ebermann.

Supply chain

72 Procent van de IT-professionals in heel Europa gelooft dat een meer geoptimaliseerde IT-supply chain hun IT-personeel meer tijd zou geven om zich te concentreren op innovatieprojecten die het bedrijf vooruithelpen.

“Als het om supply chain gaat, zijn ze bij ons aan het goede adres”, vervolgt Ebermann. “Het doelmatig beheer van productieketens is elke reseller op het lijf geschreven. Op dat vlak hebben wij meer te bieden dan de grote adviesbedrijven als Accenture”, stelt Ebermann.

Terug naar nieuws overzicht
Software