Redactie - 11 november 2019

Nutanix is al tien jaar trendsettend

Nutanix is al tien jaar trendsettend image

Nutanix is een fenomeen in de IT dat maar een doelstelling heeft: zichtbare IT vanuit ene onzichtbare cloud. IT moet net zo gewoon zijn als water uit de kraan of elektriciteit uit het stopcontact. Tijdens de vierde Europese .Next conferentie, na Wenen, Nice en Londen ditmaal in Kopenhagen, was er ruimte voor de introductie van een nieuwe campagne. De ultieme versmelting van hardware, software en services in het Nutanix enterprise OS.

De spreuk “All together now”, die ook in de communicatie uitingen gebruikt gaat worden, gaat terug naar de essentie van het bedrijf; breng alle IT-componenten samen en ontzorg de klant compleet. “Invisible cloud en visible IT” als ultieme doelstelling. De klant moet een gelukkige gebruiker zijn en niet lastiggevallen worden met diverse complexe beheertaken om zijn IT-omgeving draaiende te houden. De totale kosten van de IT moeten bovendien voorspelbaar zijn, de stabiliteit gegarandeerd en een vendor lock in is uiteraard uit den boze.

Cloud

CEO Dheeraj Pandey had dan ook geen enkele moeite om zijn trotsheid uit te stralen. Zijn 10 jaar jonge en 5000 medewerkers sterke team heeft de IT compleet met HCI hervormd en klaargemaakt voor de volgende ronde van innovatie. Die volgende ronde betekent dat men werkt aan een IT-omgeving die volledig in de cloud draait (om het even of dat publieke of private cloud is), volledig betrouwbaar, schaalbaar en stabiel is (resillient), zo flexibel is dat hij alle bedrijfsontwikkelingen kan volgen en ook qua kosten geen blok aan het been is. Dat laatste is de reden dat nu ook de Nutanix commerciële modellen vernieuwd worden. Een transformatie waarvoor ook extra en gespecialiseerd personeel aangetrokken is.  Ook bij Nutanix heeft men ontdekt dat de bedrijfsvoering beter aansluit op de wens van de klant door af te stappen van eeuwigdurende licenties en over te gaan op abonnementsvormen. Een abonnement op diensten heeft verschillende en vooral belangrijke voordelen. Bedrijven hebben minder CAPEX nodig en zien alle kosten als OPEX op de maandelijkse rekening staan. Inkopen op maat is mogelijk, er wordt dus nooit meer over geïnvesteerd.

Voor aanbieders van abonnement gebonden diensten, zoals nu dus ook Nutanix, betekent de verandering dat ze een goed voorspelbare omzet terugkrijgen, waardoor de financiële targets beter te managen zijn en inkomstenstromen meer continuïteit vertonen. De transitie gaat hard, volgens Dheeraj Pandey hebben nu meer dan 70% van de klanten van Nutanix gekozen voor deze financiële variant. Een opsteker waar hij trost op is en die ook de investeerder geruststelt.

HPE

Daarmee is de volgende transitie, eerst van hardware naar software en nu van software naar abonnement succesvol in gang gezet. Nutanix-hardware was eerder minder dominant gemaakt door de samenwerking met HP Enterprise (HPE). Klanten met hardware van HPE kunnen deze nu ook probleemloos gebruiken om daar het Nutanix enterprise besturingssysteem op te hosten. Het gebruik van abonnementen maakt een bedrijf agnostisch voor groeistuipen want alles schaalt in principe mee en is uiterst betrouwbaar. Het motto: “Resilience as a service”.

Resilliance of services is daarmee ook voor Nutanix-klanten een droom die werkelijkheid wordt. Dheeraj Pandey: “Als je ‘s morgens wakker wordt en je zet de lichtschakelaar om is er feitelijk nooit twijfel of de verlichting het doet. Dat er stroom is, is een gegeven. Nutanix wil dat ook voor bedrijven en hun IT realiseren. Het grote voorbeeld daarvoor zijn bestaande hyperscalers zoals Amazon, Facebook en Google. Compute moet onzichtbaar zijn en het altijd doen. Met de juiste redundancy en disaster recovery is dat mogelijk. Onder het motto: “One platform and any app”, claimt Djeerah dat men ook dat gaat waarmaken. Een naadloze handover tussen hypervisors is daarvan een concreet voorbeeld. De hypervisors AHV en ESX werken in de omgeving samen. Het verschil blijft wel dat de Nutanix hypervisor AHV gratis is, en de VMware ESX-oplossing betaalde licenties vergt. De keuze is aan de klant.

Nederlandse successen

Tijdens het evenement was er ook aandacht voor Nederlandse initiatieven. PQR, het bedrijf dat zich manifesteert als de rustmakers in de IT, werd in het zonnetje gezet wegens hun recente succes met een project in de gezondheidszorg. Met de rustmakers in de IT bedoelt het bedrijf men dat men volledige verantwoordelijkheid neemt voor het bouwen en managen van enterprise IT-omgevingen van hun klanten.

Marco Lesmeister, de commercieel directeur van PQR: “Wij hebben met de Nutanix-omgeving een groot project gerealiseerd voor de Parnassia-groep, een zorginstelling die zich manifesteert als de grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Er moest voor de groep een IT-infrastructuur voor vandaag, morgen en de toekomst opgeleverd. Ook de compute omgeving moest daarin passen. Het resultaat is een 24 x 7 businessmodel voor de IT-service. Marco Lesmeister van PQR: “Wij zorgen er met ons beheer voor dat met de Nutanix HCI-opzet de IT continue beschikbaar is, ontzorgen de zorginstelling compleet en maken de kosten via een abonnement inzichtelijk en vooral planbaar.”

Ook is er de Nederlandse vertegenwoordiger voor eG Innovations. Michael Jaggie treffen we op de beursvloer aan, als hij samen met zijn collega de diensten van het bedrijf toont. eG Innovations komt met een performance monitoring oplossing voor het Nutanix Enterprise cloud platform. Of zoals Michael het beschrijft: “eG Innovations delivers a single pane of glass monitoring solution for end-to-end infrastructures with more than 200 applications”. Een oplossing die elke enterprise helpt bij het beheren van de vele apps die op VM’s draaien en via de Nutanix cloud ontsloten worden. Hiermee wordt een optimale load balancing voor de verschillende VM’s gerealiseerd.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!