Bill Gates: Windows Phone had Android kunnen verslaan

11-11-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Bill Gates: Windows Phone had Android kunnen verslaan

Het mislopen van een belangrijke deal met Motorola heeft Windows Mobile de das omgedaan, stelt Microsoft-oprichter Bill Gates (foto). Indien deze deal was doorgegaan, was Windows Phone in plaats van Android het leidende mobiele besturingssysteem geweest.

Dit heeft Gates gezegd op de DealBook Conference van The New York Times. "We waren drie maanden te laat met een release die Motorola zou hebben gebruikt op een telefoon, dus ja, het is een spel waarin de winnaar met de volledig winst naar huis gaat", zegt Gates.

Antimededingingszaak

Gates stelt onder meer dat een omvangrijke antimededingingszaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen Microsoft te veel heeft afgeleid van het bouwen van een mobiel besturingssysteem dat dominant is op de markt. "Er bestaat geen twijfel dat deze antimededingingszaak slecht was voor Microsoft, en we meer gericht zouden zijn geweest op het creëren van een mobiele besturingssysteem. Waar je vandaag de dag Android gebruikt, had je dan Windows Mobile gebruikt", aldus Gates.

Windows Mobile is een mobiel besturingssysteem dat in 2000 door Microsoft werd gelanceerd en tot 2010 beschikbaar was. Het besturingssysteem is ontworpen als mobiele variant van het Windows besturingssysteem voor desktop systemen. Het systeem was echter niet opgewassen tegen Google's Android en Apple's iOS, die vandaag de dag de markt domineren.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility