Wouter Hoeffnagel - 11 november 2019

Meer smartphones verscheept in derde kwartaal van 2019

Het aantal verscheepte smartphones wereldwijd is met 0,8% gestegen in het derde kwartaal van 2019 ten opzichte van een jaar eerder. Hiermee komt een einde aan zeven kwartalen van krimp.

Dit blijkt uit de Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker van onderzoeksbureau IDC. In totaal zijn 358,3 miljoen smartphones verscheept in het derde kwartaal, wat 8,1% meer is dan in het tweede kwartaal. Met name opkomende markten - waarbij India aan de leiding gaat - zijn verantwoordelijk voor de groei. Met name Chinese smartphonesfabrikanten doen het op de Indiase markt goed.

Consolidatie in China

In China laat de smartphonemarkt juist consolidatie zien, wat voor de Chinese markt de belangrijkste trend is voor het derde kwartaal. De grootste smartphonefabrikanten van China hebben daarnaast met het oog op het Chinese equivalent van Black Friday 'Singles Day' hun zendingen opgeschroefd.

"Ondanks op veel internationale markten met uitdagingen te maken te hebben, heeft Huawei in het derde kwartaal ingezet op de Chinese markt", licht Melissa Chau, associate research director voor IDC's Worldwide Mobile Device Trackers, toe. "Samsung profiteerde internationaal het meest van Huawei's tegenslag, onder meer met de meer betaalbare A series. In China hebben andere Chinese fabrikanten last van Huawei."

"De markt keert terug naar positieve groei, wat met het oog op de vele wereldwijde macro-economische uitdagingen de veerkracht van de sector en de blijvende vraag naar mobiele telefoons toont", aldus Ryan Reith, program vice president met IDC's Worldwide Mobile Device Trackers. "Een groot aantal factoren dragen bij aan de concurrentie. Het is duidelijk dat Huawei grote winst blijft genereren in China, wat de grootste markt ter wereld blijft. Apple overtreft veel verwachtingen en toont sterke volumes in volwassen markten die met uitdagende tegenwinden te maken hebben. En bovenal: de top 5 OEM's zijn dit kwartaal voor het eerst verantwoordelijk voor meer dan 70% van alle verscheepte smartphones wereldwijd. Het industrie- en vendorlandschap blijft veranderen, maar de consolidatietrend versneld."

smartphones-idc-3q2019.png

Meer informatie over de prestaties van de verschillende partijen op de markt is hier te vinden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!