Promethium maakt business intelligence efficiënter en goedkoper
15-11-2019 | door: Hans Steeman
Deel dit artikel:

Promethium maakt business intelligence efficiënter en goedkoper

Business intelligence is een van de belangrijkste informatiebronnen in een bedrijf. Het grote probleem is echter dat het erg kostbaar is omdat het een tijdrovende en arbeidsintensieve klus is. De loonkosten van handmatige data-analyses beslaan al snel 90% van het budget. Daar kan wat aangedaan worden als we Kaycee Lai (foto), CEO en oprichter van Promethium mogen geloven.

Het bedrijf dat gevestigd is in het bekende Menlo Park (Californië), kiest voor een aanpak waarbij kunstmatige intelligentie (AI) wordt ingezet om bulk data uit datalakes van bijvoorbeeld Terradata, Oracle of Hadoop te catalogiseren en analyseren. Een klus die bijvoorbeeld 180 dagen manwerk oplevert voor analisten om de informatie van meerdere bronnen op orde te brengen, doet de Promethium SaaS-oplossing in een veel kortere tijd van enkele dagen. De diepgaande analyse van de uitkomsten is nog tijdrovender als het met mankracht gedaan wordt, geautomatiseerd moet het binnen een dag kunnen. Die versnelling is essentieel voor een succesvolle business intelligence. Want pas als alles geordend en gerubriceerd is, kunnen de vragen erop losgelaten worden. De uitkomsten daarvan maken inzichtelijk of men op het juiste spoor zit. Dus er worden niet alleen veel minder kosten gemaakt, de kans op succes is ook nog eens veel groter.

AI

De Promethium-oplossing is een analyse systeem op basis van AI. Onlangs kondigde men een data navigatiesysteem (DNS) aan dat natuurlijke taalverwerking NLP of neuro-linguistic programming gebruikt. De computer analyseert de input data door de menselijke taal te interpreteren. Hierdoor kunnen complexe SQL-opdrachten opgelost worden. Dit is niet alleen prettig en gebruikersvriendelijk, de tijd die nodig is om met resultaten te komen neemt gigantisch af. De crux zit hem in het gebruik van machine learning en kunstmatige intelligentie om de gegevens te selecteren en te catalogiseren. Daardoor wordt het opvragen van data in enkele minuten succesvol mogelijk. Dat dit kostenbesparend is en een concurrentievoordeel biedt spreekt voor zich. Het systeem ondersteunt de talen Engels, Spaans en Frans een teken dat men ook in Europa kansen ziet. Gebruikers kunnen de tabellen met taalelementen en relaties ook zelf aanpassen en onderhouden.

De DNS wordt als SaaS aangeboden tegen een jaarlijkse vaste licentieprijs, die onafhankelijk is van andere parameters zoals volume, aantal gebruikers en complexiteit.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Software