Kinetica haalt de essentie uit big data

12-11-2019 | door: Hans Steeman

Kinetica haalt de essentie uit big data

Big data is het nieuwe goud van een onderneming. Grote databases bepalen veel vaker de waarde van een bedrijf, dan de vaste assets. Kinetica uit San Francisco hebben we al eerder voorgesteld, het bedrijf richt zich op het razendsnel inzichtelijk maken van de essentie van big data.

Het gebruik van GPU’s als rekeneenheid is daarbij het beproefde concept. Kinetica is vanuit een militair project om veiligheidsvraagstukken in het thuisland op te lossen ontstaan en zet nu in op grootschalige commerciële projecten, met tal van marktsegmenten, waarbij de real time verwerking van data noodzakelijk is. De bronnen die het systeem gebruikt zijn zeer veelzijdig: historische informatie, streaming data, locatie updates en transacties. De grote uitdaging is om al deze data te combineren en rubriceren en daar dan waardevolle elementen uit te destilleren. “Hoe meer informatiebronnen er zijn, des te meer zinvolle informatie eruit gewonnen kan worden. De uitdaging is het bouwen van een systeem dat real time allemaal kan verwerken. Wij hebben dat dus.”; aldus Irina Farooq (foto), vice president product management binnen Kinetica.

Kinetica heeft een aantal marktsegmenten geselecteerd om actief in te zijn. Zo help men met retail en betalingen bij het inzichtelijk maken van klantgedrag om daar commercieel maximaal profijt uit te halen. Financial services houdt zich bezig met financieel risicomanagement bij banken en creditcardbedrijven, logistiek gebruikt het product voor het beheer van voorraden en levering aan klanten en de farmacie kan met behulp van het Kinetica-systeem analyses doen bij onderzoek naar beslaande en nieuwe geneesmiddelen. Mobiele operators tenslotte kunnen met behulp van de data die mobiele telefoons naar het netwerk zenden inzicht krijgen over de netwerkdekking. Kinetica kan dit analyseren en helpen bij het vinden van black spots en mogelijke oplossingen voor die dekkingsvraagstukken.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht