ICT-inkopers ziekenhuizen: Microsoft zet ons onder druk

14-11-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

ICT-inkopers ziekenhuizen: Microsoft zet ons onder druk

Nederlandse ziekenhuizen voelen zich onder druk gezet door Microsoft om naar de cloud te verhuizen. ICT-inkoopmanagers stellen ongevraagd opties aangereikt te krijgen die zij niet nodig hebben, maar waar zij wel voor moeten betalen.

Dit zeggen inkoopmanagers tegen het FD. "De overstap naar de cloud zou een vrijwillige keuze moeten zijn, maar dat lijkt het nu niet te zijn", zegt ziekenhuiskoepel NVZ tegenover het dagblad. Alternatieven voor Microsoft zijn er nauwelijks, waardoor het stopzetten van ondersteuning voor oudere systemen de zorgverlening in gevaar brengt.

Kwetsbare financiële situatie

Ook in andere sectoren klinkt dezelfde klacht, maar het FD wijst op de kwetsbare financiële situatie van sommige ziekenhuizen. De kosten van de cloud staan hiermee op gespannen voet; de NVZ waarschuwt dat er scheuren in de financiële huishouding dreigen te ontstaan.

40% van de ICT-kosten van ziekenhuizen wordt op dit moment besteed aan software. Verschillende ziekenhuizen houden echter rekening met prijsstijgingen van 30 tot 40% door de onenigheid met Microsoft.

Microsoft zou de druk steeds verder opvoeren door bij klanten regelmatig door externe partijen assessments te laten uitvoeren, die volgens het bedrijf nodig zijn voor privacy- en veiligheidscontroles. In veel gevallen blijkt uit deze assessments dat ziekenhuizen te veel software gebruiken en meer moeten betalen.

Microsoft erkent complexiteit

Ernst-Jan Stigter, algemeen directeur bij Microsoft Nederland, erkent dat klanten licentiemodellen van het bedrijf als complex ervaren en ziekenhuizen vanwege cloud-investeringen 'spanning op hun balans kunnen ervaren'. In een gesprek met het FD geeft Stigter toe dat de kosten van de cloud nog niet in volle omvang duidelijk zijn. "De klant krijgt een dashboard waarop hij het gebruik kan meten. Maar dat is nog in ontwikkeling. Er wordt ook op meerdere vlakken waarde gecreëerd. Vergelijk het met een Tesla; met iedere update heb je een betere auto. Wij willen ziekenhuizen meenemen naar de cloud om hun productiviteit te vergroten", aldus Stigter.

Hij ontkent echter dat er geen keus is, wijst erop dat alle controles vrijwillig zijn en meldt ziekenhuizen morgen bij Microsoft weg kunnen zijn als zij dat willen. Ook stelt Stigter dat de ziekenhuissector tot nu toe onvoldoende prioriteit geeft aan ICT. "Er is een versplinterd landschap door alle overlegstructuren waardoor de Nederlandse zorg sterk achterloopt op het gebied van ICT-volwassenheid. En hoe langer je de modernisering uitstelt, hoe duurder het wordt. Ik daag ze uit om anders te gaan denken", zegt Stigter.

Meer informatie is te vinden bij het FD.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud