Redactie - 15 november 2019

Creëert Artificial Intelligence meer banen?

Terwijl wij tegen het eind van 2019 lopen, kunnen we het er allemaal over eens zijn dat Artificial Intelligence (AI) het modewoord van dit decennium is. Er gaat zelden een dag voorbij zonder dat de media het heeft over deze revolutie waarvan verwacht wordt dat het net zo'n grote impact op ons leven zal hebben als elektriciteit of vuur.

Echter, in tegenstelling tot elektriciteit en vuur zien velen de impact van AI als negatief... ik weet niet of dat komt door de Terminator van James Cameron, de Matrix van de gebroeders Wachowski of een andere Sci-Fi film over robots en supercomputers die de mensheid bedreigen. Maar één ding is zeker: wanneer mensen zien hoe snel machines evolueren, vrezen ze een toekomst die gedomineerd wordt door robots en waarin mensen aan de zijlijn staan. Ik ben niet helderziend, maar ik werk al een tijd met AI en ik kan garanderen dat AI voor de arbeidsmarkt meer kansen dan gevaren oplevert.

In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, zijn Artificial Intelligence en Machine Learning niet echt 'futuristische' concepten. De term 'Artificial Intelligence' is ontstaan in de zomer van 1956 tijdens de "Dartmouth Artificial Intelligence Conference", wat gezien wordt als het startschot voor Artificial Intelligence. Na deze conferentie, waarop twintig jaar onderzoek naar Artificial Intelligence is gekatalyseerd, werden er verscheidene AI-onderzoekscentra geopend in de Verenigde Staten om het potentieel van AI te onderzoeken. Al deze openingen hebben op natuurlijke wijze geresulteerd in honderden AI-gerelateerde banen: AI-analisten, AI-onderzoek wetenschappers, AI-vertalers en AI-ingenieurs.

We zouden liegen als we zouden beweren dat Artificial Intelligence sindsdien alleen maar banen gecreëerd heeft. Vandaag de dag is er geen twijfel over mogelijk dat AI op een groeiend aantal gebieden net zo goed, of zelfs beter presteert dan mensen. Verschillende taken die normaal door mensen uitgevoerd worden, zijn overgenomen door robots, algoritmes en andere vormen van Artificial Intelligence - en voorgoed. Dit heeft voornamelijk gevolgen gehad voor fabrieksarbeid, die door robots is vervangen. Dit verklaart waarom fabrieken nu vrijwel geheel geautomatiseerd zijn en waarom ik steeds minder kassières zie als ik mijn wekelijkse boodschappen doe.

Op natuurlijke wijze zullen de capaciteiten en mogelijkheden van AI exponentieel blijven toenemen. Robots en automatisering zullen nu kantoorwerk gaan vervangen. Bijvoorbeeld, hier bij Devoteam gebruiken we AI bij personeelszaken om de mensen die aan onze eisen voldoen te selecteren uit een stapel Cv's, en dat scheelt uren per week.

En toch kunnen machines niet alles zelf. Neem een zelfrijdende vrachtwagen bijvoorbeeld. Er is natuurlijk geen chauffeur nodig, maar er is wel iemand nodig die in de gaten houdt hoe de vrachtwagen rijdt. Er is iemand nodig om de data te verzamelen die de vrachtwagen genereert, iemand om de data te analyseren, en weer iemand om dit team aan te sturen en ga zo maar door.

Die vrachtwagens, bedrijven en gewone mensen zoals jij en ik genereren elke dag 2,5 quintiljoen bytes aan gegevens. Zonder AI zou het onmogelijk zijn om al deze informatie te verzamelen en te verwerken, maar we hebben nog steeds miljoenen mensen nodig om het te analyseren: datatechnici, datawetenschappers, datastrategen etc.

Een andere reden waarom AI niet alle banen kan overnemen is omdat het sommige vaardigheden niet heeft die een mens wel bezit. Creatieve mensen zoals artiesten, musici en schilders zijn onvervangbaar. Dat geldt ook voor strategische posities zoals presidenten, algemeen directeuren en economen, maar ook banen waarbij empathie nodig is, zoals lesgeven of babysitten. Ik kan me niet voorstellen dat ik de zorg van mijn 4-jarige zoon aan een robot zou toevertrouwen, jij wel?

Wat zal de toekomst brengen? Over 10-15 jaar zullen alle banen ondersteund worden door AI en de arbeidsmarkt zal gebaseerd zijn op de samenwerking tussen mensen en AI. Als bedrijven is het onze taak om toekomstige generaties voor te bereiden en hen te inspireren een carrière in AI na te streven. Daarom hebben we bij Devoteam zojuist de 4de editie van Devogame gelanceerd, een innovatieve competitie voor studenten uit Europa en het Midden-Oosten op het gebied van AI en IT.

AI is ontworpen om te helpen - niet om te vernietigen - en ik geloof echt dat het zijn doel zal behalen.

Door: Dr Aymen Chakhari (foto), AI Director bij Devoteam 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!