Amazon vindt gunning Pentagon cloud contract aan Microsoft niet objectief

15-11-2019 | door: Redactie

Amazon vindt gunning Pentagon cloud contract aan Microsoft niet objectief

Het e-commercebedrijf Amazon is niet te spreken over de beslissing van de Amerikaanse regering om een contract voor clouddiensten ter waarde van 10 miljard dollar toe te kennen aan Microsoft. Amazon was ook lang in de race voor dat contract.

Het Pentagon was op zoek naar een aanbieder van clouddiensten, niet alleen voor de opslag zelf, maar ook voor software met kunstmatige intelligentie-technologie en machine learning en het verwerken van data bij militaire operaties. Twee grote spelers waren in de running: Amazon en Microsoft.

Uiteindelijk ging het contract, dat tien jaar loopt, naar Microsoft. 'Verschillende aspecten van het evaluactieproces hadden duidelijke tekortkomingen, fouten en vooroordelen. Het is belangrijk dat deze kwesties worden onderzocht en rechtgezet', reageert een woordvoerder van Amazon nu.

De dienst Amazon Web Services (AWS) domineert de cloud-industrie. Het bedrijf biedt al beveiligde servers aan aan verschillende Amerikaanse overheidsinstanties, waaronder de CIA. Volgens het bedrijf zou de moeilijke relatie tussen de Amerikaanse president enerzijds en Amazon en oprichter Jeff Bezos anderzijds iets te maken hebben met de beslissing van de Amerikaanse regering. Bezos is ook eigenaar van de Washington Post, die regelmatig stevige kritiek uit op de president.

De voormalige minister van Defensie James Mattis verklaarde eerder al dat Trump hem had gezegd dat hij Amazon moest 'afwimpelen' bij de toekenning van het contract.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Cloud