Israelische justitie levert Rus aan VS uit die handelde in gestolen betaalkaarten
15-11-2019 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Israelische justitie levert Rus aan VS uit die handelde in gestolen betaalkaarten

De Israelische justitie heeft een Rus aan de Verenigde Staten uitgeleverd die handelde in gestolen betaalkaarten als een as a service dienst. Dit melden diverse media zoals The Register.

De verdachte Aleksei Burkov verscheen onlangs in de Amerikaanse rechtbank van Oost-Virginia om de beschuldigingen (PDF) aan zijn adres aan te horen. Dat gaat om zaken als toegangsapparatuurfraude, samenzwering om fraude met toegangsapparaat te plegen, draadfraude, samenzwering om draadfraude te plegen en identiteitsdiefstal, computerinbraak en het witwassen van geld.

Het Amerikaanse OM beweert dat Burkov het brein was achter twee sites rond inkoop en verkoop van gestolen betaalkaarten. Eén site staat bekend als Cardplanet waar voor miljoenen dollars handel werd gedaan.

De 29-jarige Burkov, die oorspronkelijk uit Sint-Petersburg komt, werd sinds 2015 door het Israelische rechtssysteem vastgehouden. Rusland heeft nog tervergeefs geprotesteerd tegen zijn uitlevering aan de VS. Daarbij zou een jonge Amerikaans-Israelische vrouw Naama Issachar, die wat gram hasj op zak had in Moskou en werd opgepakt, gebruikt worden als mogelijk ruilmiddel. Ze kreeg van de Russiche rechter 7,5 jaar gevangenisstraf.

In Israëlische media wordt gesuggereerd dat Borkov een lijntje  heeft met Russische inlichtingendiensten, vandaar dat het Kremlin iets meer moeite deed om Burkov niet te laten uitleveren aan de VS.

Lees meer in The Register.

 

Terug naar nieuws overzicht
Security