Hooggerechtshof VS buigt zich over geschil tussen Google en Oracle

18-11-2019 | door: Redactie

Hooggerechtshof VS buigt zich over geschil tussen Google en Oracle

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft aangekondigd dat het zich zal buigen over de juridische twist tussen internetgigant Google en softwareconcern Oracle. Het gaat om een belangrijke auteursrechtszaak, en de beslissing kan gevolgen hebben voor de hele software-industrie.

Oracle heeft zowat 9 miljard dollar geëist van Google omdat die bij de ontwikkeling van het mobiele besturingssysteem Android gebruik heeft gemaakt van de programmeertaal Java. Die is ontwikkeld door Sun Microsystems, een bedrijf dat in 2010 door Oracle werd overgenomen.

Volgens Google had Sun Microsystems, toen het onafhankelijk was, echter verklaard dat Java door alle ontwikkelaars gebruikt mocht worden. Google werd in de kwestie eerder meermaals in het gelijk gesteld en zou geen regels hebben overtreden.

Een Amerikaans hof van beroep dacht daar echter anders over en heeft de zaak vorig jaar terugverwezen naar een federale rechtbank in Californië die zich over een mogelijke schadevergoeding moet buigen. Google krijgt nu de kans om zijn standpunt te verdedigen voor het Hooggerechtshof, dat eind juni een uitspraak zal doen.

J. Michael Keyes, partner bij het internationale advocatenkantoor Dorsey & Whitney en advocaat voor intellectueel eigendom met uitgebreide proces- en proceservaring in zaken betreffende handelsmerken, auteursrechten, oneerlijke concurrentie en valse reclame zegt het volgende over deze zaak:

“Dit zal waarschijnlijk een van de belangrijkste zaken op het gebied van auteursrechten zijn in ten minste een generatie, zo niet langer."

Er zijn drie grote implicaties verbonden aan deze zaak, zegt Keyes.

“1. Een van de kwesties waarover het Hof kan beslissen, is de reikwijdte van auteursrechtelijke bescherming voor software. Google had hieronder al vroeg succes bij het overtuigen van de rechter van het proces dat de fragmenten van gekopieerde code niet auteursrechtelijk beschermd waren. Google kan er bij de rechtbank op aandringen deze kwestie opnieuw te bekijken", zegt Keyes.

“2. Een andere grote implicatie is de reikwijdte van redelijk gebruik. De jury vond dat het gebruik van Google 'eerlijk' was en dat het niet aansprakelijk was voor inbreuk. Het hof van beroep vernietigde die juryconclusie en vond dat het gebruik van Google wettelijk gezien niet eerlijk was. Het Hooggerechtshof zal waarschijnlijk in dit struikgewas waden en advies geven over de reikwijdte van redelijk gebruik in de context van softwarecode en welke rol een hof van beroep in dit verband speelt bij het beoordelen van jurybeslissingen", zegt Keyes.

“3. Een kwestie die niet direct voor het Hof ligt, maar erbij betrokken zal zijn, is de kwestie van schadevergoeding. Als Google uiteindelijk aansprakelijk is voor een inbreuk, kan de schadeclaim wel miljarden dollars bedragen. Het is een enorm bedrag dat onderstreept wat er op het spel staat en het belang van de problemen", zo besluit Keyes.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Software