HPE Cray en Fujitsu ontwikkelen samen commerciële supercomputer

18-11-2019 | door: Witold Kepinski

HPE Cray en Fujitsu ontwikkelen samen commerciële supercomputer

Supercomputer leverancier Cray, een Hewlett Packard Enterprise-bedrijf, heeft samen met Fujitsu een partnerschap aangekondigd om hoogwaardige technologieën voor het exascale-tijdperk aan te bieden. Onder de alliantieovereenkomst ontwikkelt Cray de allereerste commerciële supercomputer aangedreven door de Fujitsu A64FX Arm-gebaseerde processor met hoge geheugenbandbreedte (HBM) en ondersteund op de Cray CS500 supercomputerarchitectuur en programmeeromgeving.

Eerste klanten zijn Los Alamos National Laboratory, Oak Ridge National Laboratory, RIKEN Center for Computational Science, Stony Brook University en University of Bristol. Als onderdeel van dit nieuwe partnerschap zullen Cray en Fujitsu onderzoek doen naar technische samenwerking, co-ontwikkeling,

"Ons partnerschap met Fujitsu betekent dat klanten nu een bredere keuze aan processortechnologie hebben om aan hun dringende computerbehoeften te voldoen", aldus Fred Kohout, senior vice-president en CMO bij Cray, een bedrijf van Hewlett Packard Enterprise. "We leveren de ontwikkeling-tot-implementatie-ervaring die klanten van Cray verwachten, inclusief verkennende ontwikkeling naar de Cray Programming Environment (CPE) voor Arm-processors om de prestaties en schaalbaarheid te optimaliseren met extra ondersteuning voor Scalable Vector Extensions en geheugen met hoge bandbreedte."

Cray-klanten zijn spelers op hun respectieve terreinen en zoeken vaak naar mogelijkheden om de volgende voorsprong in prestaties te behalen. De nieuwe Fujitsu-processor is volgens Kohout uniek omdat hij de eerste processor is die HBM en Arm Scalable Vector Extensions (SVE) levert. HBM2 biedt overdrachtsnelheden die aanzienlijk sneller zijn dan DDR4, waardoor de A64FX een maximale theoretische geheugenbandbreedte van meer dan 1 terabyte per seconde (TB / s) heeft, en ondersteuning voor Arm SVE biedt verbeterde prestaties voor kunstmatige intelligentie en analyse.

Het Cray CS500-systeem kan deze rekenkracht toepassen op een breed scala aan HPC- en AI-workloads terwijl het toch kenmerkende kenmerken van op Arm gebaseerde systemen met hoge parallellisatie, laag stroomverbruik en hoge betrouwbaarheid levert. "Het is een plezier om met Cray samen te werken bij het bouwen van technologieën voor het volgende tijdperk van computergebruik", zegt Takeshi Horie, Corporate Executive Officer, Vice Head of Service Platform Business Group bij Fujitsu. "Beide bedrijven hebben een sterke erfenis van supercomputing en vectorverwerking. De A64FX Arm-processor is ontworpen om een ??breed scala aan data-intensieve applicaties mogelijk te maken en is 's werelds eerste CPU die de SVE van de Armv8-A-instructieset-architectuur gebruikt, specifiek uitgebreid voor supercomputers. "

De Cray supercomputer aangedreven door Fujitsu A64FX Arm zal medio 2020 beschikbaar zijn voor klanten.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware