Microsoft onderzoek inzet gezichtsherkenning van gefinancierde startup

18-11-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Microsoft onderzoek inzet gezichtsherkenning van gefinancierde startup

Microsoft huurt Eric Holder, een voormalig openbaar aanklager uit de Verenigde Staten (VS), om te onderzoeken of het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie ethisch verantwoord is. De app is ontwikkeld door een Israëlische startup met financiële steun van Microsoft.

Het gaat om AnyVision, dat onlangs onder vuur is komen te liggen. De zakenkrant Haaretz en NBC News meldde onlangs dat de technologie van het bedrijf wordt ingezet om Palestijnen te monitoren die op de Westelijke Jordaanoever wonen. AnyVision ontkent dit. Microsoft investeerde eerder via zijn investeringsfonds M12 in de startup.

Ethische richtlijnen

Microsoft kondigde vorig jaar ethische richtlijnen aan voor het gebruik van gezichtsherkenning. Het bedrijf wil zich hiermee inzetten voor het beschermen van de democratische vrijheden met betrekking tot surveillance. Microsoft gaf toen aan gezichtsherkenningstechnologie niet te zullen inzetten in scenario's waarin deze vrijheden worden aangetast. Het onderzoek dat Microsoft nu start moet uitwijzen of het gebruik van de technologie van AnyVision deze richtlijnen overtreedt.

Holder gaat leiding geven aan een team van het juridisch kantoor Covington & Burling. Holder werd eerder ook door Uber ingehuurd om beschuldigingen van seksuele intimidatie te onderzoeken.

Terug naar nieuws overzicht